El sector de la cultura rep una nova empenta en forma de 6,2 milions d’euros. Aquesta és la quantitat que l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) posa a disposició de totes aquelles entitats i companyies dedicades a la cultura que vulguin un préstec per impulsar nous projectes o bé per mantenir-ne d’altres que s’han vist afectats per la Covid-19.
Aquests préstecs, que es podran demanar fins al 21 d’octubre, es tiren endavant amb l’objectiu de facilitar l’activitat al món de la cultura, que ha estat un dels sectors més colpejats per la pandèmia. Però les condicions són diferents en cada cas.
Si els préstecs es destinen a nous projectes i es demanen amb la intenció de fer una inversió a llarg termini, es podrà rebre fins a 1 milió d’euros, a retornar en un període de fins a 10 anys. En canvi, si es demanen diners també per a nous projectes, però es destinen a necessitats puntuals, es rebran fins a 600.000 euros, amb un termini de retorn de fins a 5 anys.
Mentrestant, aquells qui vulguin demanar diners per recuperar-se dels efectes de la Covid-19, hauran d’acollir-se a les condicions que ja el març del 2020, amb l’inici de la pandèmia, avançava l’Institut Català de Finances: demanar préstecs d’entre 20.000 i 300.000 euros.
Tres vies diferents per demanar uns diners que provenen d’un mateix fons, el del Departament de Cultura, i que se sumen als 12 milions d’euros de préstecs que es van concedir l’any passat. I és que la intenció del departament no és una altra que facilitar al món de la cultura l’accés als crèdits. És per això pel que en cap de les formes de préstec els interessos superen el 3,95% i pel que el mateix departament assumeix el 80% del risc de les operacions.
Una notícia que el sector celebra i que, tot i suposar un llarg procés de tràmits i documentació, l’ajudarà a tirar endavant la producció, distribució, comercialització i exhibició de béns i serveis culturals. A més, tot el procés es podrà fer en línia, per facilitar la feina i gestionar els préstecs com més aviat millor.