Una imatge de l’interior de Casa Gispert. Foto: Arxiu

La pervivència de les botigues emblemàtiques a la ciutat sembla que farà un altre gir pròximament. I és que el president de l’Associació d’establiments Emblemàtics, Josep Maria Roig, ha afirmat a aquesta publicació que s’estan plantejant la possibilitat de “recórrer a la Generalitat” per mirar de salvar les botigues històriques, ja que, segons ell, el consistori “no està pel cas”.

De moment, l’entitat està esperant que el govern català acabi d’aterrar per tal que intenti mediar o aturar el gran nombre de tancaments de botigues amb dècades d’història. Roig creu que el que cal fer és “salvaguardar les botigues com a elements patrimonials i històrics”. “Protegir només la façana i el mobiliari no serveix de res”, lamenta Roig en relació al pla de protecció que va crear el govern de Trias el març passat. En aquest sentit, des del consistori es reconeix que la dificultat rau en “protegir l’activitat”, una cosa “intangible”.

Per la seva banda, el regidor de CiU Raimond Blasi ha denunciat l’actitud de “braços creuats” del govern de Colau i destaca “la feina feta en l’anterior mandat” de Xavier Trias. Tanmateix, Roig no ho veu igual: “L’anterior govern municipal va fer accions de cara a la galeria”, critica Roig, que es queixa de com “es parla molt i mai es concreta res”. Per la seva banda, l’Ajuntament es defensa dient que està treballant en mesures de promoció del comerç emblemàtic, com ara la creació d’una pàgina web per promocionar i fer difusió d’aquest tipus d’establiments.

SEGUIR EL MODEL DE PARÍS?
A l’octubre els socialistes van proposar la creació d’una empresa público-privada amb un fons inicial d’entre 5 i 10 milions d’euros per dedicar-los a la compra de botigues històriques en risc de desaparició, una mesura que s’emmiralla en el model implantat a París.

Tot i rebutjar inicialment la proposta, el govern municipal va prometre encarregar la redacció d’un estudi –amb un cost de 21.780 euros–sobre la creació d’un fons per a possibles adquisicions de comerços emblemàtics.

En la darrera comissió d’Economia del 19 de gener, el regidor Agustí Colom va acceptar un prec del PSC que demanava saber en quina fase estava aquest estudi. Colom va explicar que l’encàrrec el faria l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) pròximament i, un cop encarregat, es trigaria uns quatre mesos a enllestir-lo. “La veritat és que podríem ser més àgils”, va reconèixer Colom. Una “lentitud” –tal com va descriure la regidora socialista Montserrat Ballarín–, que és “preocupant”, ja que, va assegurar, “només per fer l’encàrrec trigarà sis mesos”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram