A Ciutat Vella fa mesos que és habitual veure locals tancats. Foto: Línia Ciutat Vella

El teixit comercial de Ciutat Vella s’ha vist molt colpejat per la crisi econòmica, la qual cosa s’evidencia en les realitats de diferents agrupacions comercials. Des de l’Eix Comercial del Raval expliquen que aquest estiu està a anys llum de ser un estiu favorable. “El fet de tenir poques terrasses al barri fa que no notem gaire la presència del turisme ni dels residents de la ciutat. A més, els lloguers dels locals continuen tan alts com sempre: una mitjana de 3.000 euros al mes”, lamenta el gerent de l’Eix Comercial del Raval, Jordi Bordas.

Les dificultats també es fan evidents en una de les fronteres del Raval: la Rambla. El president d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, Fermín Villar, sosté que la gradual reactivació que els establiments estaven apreciant el passat juny ha patit una lleugera davallada arran de la cinquena onada del coronavirus. “Ara estem a un 40% del volum de negoci que teníem en els estius previs a la pandèmia”, apunta.

El Gòtic pateix per la poca presència d’un teixit veïnal “expulsat gradualment”

Per la seva part, des de la Federació d’Associacions de Barna Centre del Gòtic són encara més pessimistes. Consideren que no només els perjudica que hi hagi menys turistes que abans de la pandèmia, sinó també la poca presència d’un teixit veïnal que “ha estat gradualment expulsat de la zona”. La directora de Barna Centre, Isabel Rodríguez, recorda que no aguantaran gaire més temps si no es reverteixen aquests problemes. “Els comerços estan lluitant per la seva supervivència i senten que se’ls esgoten les possibilitats”, alerta Rodríguez.

Mesures d’ajuda

El Districte de Ciutat Vella ha elaborat un nou Pla de Desenvolupament Econòmic que consta d’una sèrie de mesures que pretenen alleujar la difícil situació que travessen els establiments de la zona. Una d’aquestes és incrementar el finançament a negocis ja existents i a d’altres de nous amb el programa ‘Impulsem el que fas’. Tot i que Rodríguez veu aquesta proposta amb bons ulls, recorda que, basant-se en experiències anteriors, està per veure quina part de la partida arriba als comerços i quina a l’economia social.

“Hi ha d’haver mesures per mantenir els actuals comerços; obrir res nou és un suïcidi”

El punt de vista de Villar és menys optimista pel que fa a la Rambla. “Aquesta ajuda va adreçada a locals que tenen un lloguer assequible i no és el nostre cas”, sosté. També és crític amb l’altra mesura de l’Ajuntament, el programa de Baixos de Protecció Oficial, que consisteix a comprar locals buits per oferir-los als comerços amb un lloguer social. “Són locals que se situen en carrers amb poca afluència de vianants i això no anima a obrir cap negoci”, indica el president d’Amics de la Rambla. Un altre inconvenient, segons diu Bordas des del Raval, és que “els establiments existents no poden accedir a aquesta ajuda”, i això considera que no té cap sentit amb l’emergència econòmica actual: “S’han d’impulsar polítiques per mantenir aixecades les persianes dels actuals comerços. Obrir res nou és un suïcidi”. Des de l’altra punta del districte, la dinamitzadora de l’Agrupació de Comerciants i Industrials de La Barceloneta, Maria Jesús Vidal, diu que espera que el barri aconsegueixi algun local procedent del programa, ja que, tal com detalla, ho van demanar en les primeres edicions “i no va passar”.

Fomentar l’ocupació

Una altra de les propostes del Districte per pal·liar els efectes de la crisi és impulsar un nou Model de Serveis d’Ocupació que promogui la inserció laboral. En aquest cas, Bordas també és crític perquè creu que no s’està fent per la via adequada. “Haurien de preguntar-nos als eixos comercials quina mena de perfils de treballadors necessitem, ja que, si no, gasten diners sense sentit”, assenyala sobre una mesura que, tant Rodríguez com Villar, veuen positiva. Tot i que, alhora, Rodríguez recorda que abans de contractar cal assegurar la continuïtat dels negocis actuals. “És un ordre equivocat”, insisteix.

Pel que fa a les respostes de l’Ajuntament a la crisi, Vidal assegura que, en línies generals, els comerciants i els restauradors creuen que es va tard. “La sensació és que s’anuncien mesures, però es desconeix quan arribaran”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram