La seu de l’Eix Raval, en una imatge d’arxiu. Foto: Blanca Blay/ACN

L’Eix Comercial del Raval, que agrupa 162 comerços, assegura que el Districte de Ciutat Vella no diposita esforços “suficients” per solucionar els “greus problemes” d’inseguretat al barri, especialment, en zones com la rambla del Raval.

El gerent de l’associació, Jordi Bordas, denuncia la “degradació imparable” d’aquesta zona i afirma que des de fa unes setmanes la pressió policial s’ha reduït. Els comerços, apunta, se senten preocupats i hi ha establiments que estan en traspàs. Bordas tem que la situació aboqui a la desaparició de més negocis. “Els socis de l’Eix Comercial del Raval són comerciants i hostalers que també viuen al barri i treballen al barri, per això volen solucions, volen tenir un barri segur”, subratlla Bordas.

Des de l’entitat remarquen que el Raval és un “oasi” per al comerç local, ja que no hi ha multinacionals ni grans grups hostalers i que Barcelona no seria la mateixa ciutat sense aquest barri.

En un comunicat, els comerciants assenyalen que hi ha “certs grups de delinqüents” que s’han apoderat d’espais com el costat llevant de la rambla del Raval i se senten especialment preocupats per aquest carrer, que hauria de ser “amable i verd” com a punt “neuràlgic” del barri.

“Desatesos i pressionats”

Els comerciants i hostalers de la zona asseguren, també, haver demanat en “nombroses” ocasions l’atenció de les forces de seguretat sense haver estat atesos. Per contra, denuncien que els restauradors continuen patint “pressió policial” per complir els horaris de tancament. “Veiem desproporcionat l’esforç que es dedica a controlar els horaris de tancament, només per a garantir el descans veïnal que es podria aconseguir de maneres no policials, mentre es desatén una cosa tan important com la seguretat del barri”, afegeixen.

En aquest sentit, recorden que el mes de maig passat des de l’Eix Raval van presentar un projecte per fomentar la convivència al barri que inclou sessions formatives als comerciants i un servei de mediació a disposició dels veïns, comerciants i hostalers per trobar solucions en cas de conflicte.