Flea Market

Una imatge del Flea Market. Foto: X (@fleamarketbc)

Els mercats de segona mà de Ciutat Vella fa anys que són molt populars, per això han atret venedors no autoritzats a aprofitar-se’n. Arran d’aquest fet, l’Ajuntament ha decidit cancel·lar els dos mercats mensuals que fa més de 13 anys que es fan al barri del Raval.

La decisió ha aixecat una forta polèmica i, des de les seves xarxes socials, l’entitat Flea Market Barcelona, que gestiona els mercats de segona mà, ha denunciat que són “vitals per a més de 400 famílies del Raval des de 2010”.

En el seu comunicat, també asseguren que la presència de venedors no autoritzats es deu a l’esclat de la pandèmia de l’any 2020: “L’espai de què disposàvem es va reduir a la meitat. És aleshores quan venedors particulars arriben a aquest espai buit generant un mercat alternatiu i no autoritzat que molesta al veïnat”.

Els organitzadors apunten que s’han plantejat solucions que mai han perdurat i defensen que es pot trobar una alternativa al mercat, que descriuen com “de vital importància per a l’economia local”. I també ofereixen un seguit de solucions, com ara contractar seguretat privada, amb un cost que el mateix Flea assumiria, fins a demanar un termini de tres mesos per poder trobar una nova localització.

L’Ajuntament va respondre en aquests termes: “El Districte reconeix l’esforç i la voluntat de cooperació dels participants, però pren aquesta mesura davant les externalitats negatives i conflictes que afecten els participants, veïns de l’entorn i als usuaris de l’espai públic on es desenvolupa”. És important destacar que l’empresa Flea Market compta amb dos mercats, un a la plaça Blanquerna, El Flea, i un a la plaça Salvador Seguí, el Fleadonia.

Per la seva banda, Jordi Bordas, de l’Eix Comercial Raval, declara a Línia Ciutat Vella que defensen, sobretot, l’existència del Fleadonia, gestionat per una entitat social, i proposen com a solució “habilitar unes places per a gent sense recursos, sempre que formi part d’un projecte social, no per a gent que es posi a vendre i ja està”.

Bordas explica que “hi ha veïns que no poden ni sortir de casa” arran de la presència de venedors no autoritzats que “venen productes que troben als contenidors o robats”, i afegeix que des que es va tancar el mal anomenat “mercat de la misèria”, cada vegada hi ha més “acoblats”. Considera que cal canviar la situació i des de l’Eix aposten per reubicar el Fleadonia a la rambla del Raval, on també guanyaria espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram