Estació de França

Foto: Ajuntament

L’Estació de França és una d’aquelles petites meravelles a ull de tothom que pot arribar a passar desapercebuda. Inaugurada l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona, aquest monumental espai no només destaca per ser la segona estació més gran de la ciutat, sinó també pel seu gran valor monumental i històric.

Obra de l’enginyer Andreu Muntaner i de l’arquitecte Pedro Muguruza, l’edifici és una creació a dues mans que treu pit com un dels exponents més importants de l’arquitectura de ferro modernista a Barcelona. Entre els diferents elements que conformen l’estructura és impossible no aturar la mirada en la doble marquesina metàl·lica amb vidrieres que fa possible l’espectacular efecte que provoca la llum natural sobre les dotze vies de l’estació. Un altre component de gran bellesa és el vestíbul noucentista dissenyat per l’arquitecte Duran i Reynals, que compta amb tres grans cúpules per afavorir l’amplitud de l’edifici. La presència de materials nobles com el marbre i el bronze, tant al vestíbul senyorial com a la resta de l’estació, augmenten la vistositat i distinció de l’espai, sovint comparat amb l’estació d’Orsay de París.

Després d’una profunda remodelació, l’estació es va reobrir el 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona, i es va especialitzar exclusivament en recorreguts de mitjana distància. Durant els últims anys també ha guanyat protagonisme cultural i en aquest espai s’hi celebren grans esdeveniments de ciutat, com la BNEW Barcelona New Economy Week 2021 de principis d’octubre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram