Prometeus

La tercera promoció de graduats dels joves del programa Prometeus en l’acte de graduació amb l’alcalde Jaume Collboni. Foto: Ajuntament

Prometeu va ser un tità que va robar el foc als déus per entregar-lo a la humanitat, va fer arribar a tothom allò inabastable i que els havia estat robat per Zeus. És aquest esperit el motiu pel qual el programa comunitari per aconseguir la igualtat d’oportunitats en l’educació superior a Barcelona es diu Prometeus.

El programa va néixer l’any 2016 impulsat per l’Associació Educativa Integral del Raval i el director del Periódico el Raval, en Javier Alegría, que insisteix a remarcar a Línia Ciutat Vella que “és un projecte coral i que en formen part moltes associacions, entitats i administracions”. Alegría fa 40 anys que és del barri del Raval i és conscient que “la majoria d’estudiants dels instituts del barri, quan acaben el batxillerat no accedeixen a la universitat”. És un dels barris en què l’índex d’universitaris és inferior al de la mitjana de la ciutat.

El Raval és un barri on l’índex d’universitaris és inferior al de la mitjana de Barcelona

Alegría apunta a una llarga llista de motius, des de “la falta de motivació, fins a les pressions familiars per entrar al món laboral, la falta d’informació, i un conjunt de complexitats socials, culturals i econòmiques” que Prometeus intenta combatre. L’alumnat dels instituts Milà i Fontanals i Miquel Tarradell del Raval van ser els primers a formar-ne part. Va tenir tant d’èxit que amb els anys s’ha implementat a altres districtes de la ciutat, com ara Sant Martí i Nou Barris, també a altres municipis com ara Manlleu i, fins i tot, a un institut de Pamplona, Navarra.

El programa ofereix assessorament, ajuda en els processos burocràtics, com són demanar beques i matricular-se a la universitat, també fa un seguiment dels estudiants al llarg de la vida universitària i està present per ajudar en els obstacles que vagin sorgint.

Una xarxa d’ajuda

“És un projecte súper positiu”. Verónica Santos, directora de l’institut Miquel Tarradell ho té claríssim i així ho expressa a Línia Ciutat Vella. Prometeus és més que un acompanyament per poder anar a la universitat, “és una xarxa d’ajuda que els manté també vinculats amb l’institut”, explica  Santos. “Venen a l’escola a fer xerrades amb els alumnes i es converteixen en referents”, afirma. “A més, entre ells també s’ajuden quan entren a la universitat, es coneixen i s’ensenyen el campus, per exemple”, afegeix. Alegría també destaca aquesta tasca de suport mutu entre estudiants i diu que “igual com en el mite de Prometeu, que du el foc als humans; els alumnes Prometeus porten la veu, la motivació i l’experiència a les noves generacions del barri”.

“Prometeu va dur el foc als humans i els graduats porten la motivació al barri”

Santos té clar que “per crear una societat realment intercultural necessitem referents i no segregar, necessitem metges, professors i enginyers que siguin d’altres cultures”. Recorda que fa 10 anys no hi havia universitaris i valora que “és un orgull, també per a ells, perquè molts són la primera generació de la família que va a la universitat i han hagut de lluitar molt”.

El passat 22 de gener es va celebrar l’acte de graduació dels 15 joves de la tercera promoció d’aquest programa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram