tramvia Tiana

Imatge del tramvia a la pel·lícula “Tiana 1920”. Foto: Ajuntament de Tiana

El tramvia és un símbol de Tiana, tot i que només va oferir servei al municipi uns 40 anys. I ara, encara ho és més. Per les festes de Sant Cebrià, a Tiana es projectarà la pel·lícula Excursió Montgat- Tiana, feta per Joan Garí, que mostra el recorregut en aquest transport. El film ha estat restaurat per la Filmoteca de Catalunya a petició de l’historiador local Josep Maria Toffoli, que va aportar una versió del film que va complementar una altra còpia que ja tenia l’entitat.

“La família de Garí en tenia dues còpies. La segona me la van entregar recentment per veure que es podia fer amb ella, ja que coneixen la meva afició per la història del municipi, i la vaig portar a la filmoteca”, explica Toffoli al diari Línia, que ha esdevingut una figura clau per iniciar el procés de restauració. La Filmoteca de Catalunya, diu, va transmetre-li que la restauració d’aquest tipus de peces es fan sempre que l’objectiu sigui la divulgació de l’obra un cop recuperada. “A finals de l’any passat em vaig posar en contacte amb l’alcalde, l’Isaac Salvatierra, per explicar-li aquesta possibilitat i li va donar suport”, afirma Toffoli, que afegeix que tant ell com l’Ajuntament creien que el millor moment per mostrar-la a la ciutadania era la Festa Major.

Un trajecte Montgat-Tiana

Al film, que té una durada de 20 minuts, es pot veure un trajecte de Montgat a Tiana en tramvia i imatges generals del poble. Una gravació, però, que no va néixer precisament amb una finalitat artística. “En Joan Garí era el gerent de l’empresa del tramvia. A la pel·lícula es veu un trajecte en tramvia, per tant, l’origen de la gravació és amb interessos empresarials, és a dir, per fer propaganda”, assegura l’historiador tianenc. Tot i així, va projectar-se “per aclamació popular” al cinema de Tiana sota el nom de Tiana 1920.

Un miracle audiovisual

Tot i que no es coneix la data oficial, tant Toffoli com les restauradores Clàudia Net i Maria Hernández apunten que la pel·lícula va ser gravada a l’estiu de 1917. Una conclusió que han extret per detalls de les imatges, com per exemple la roba de les persones que hi apareixen. Una pel·lícula que Toffoli qualifica de “producte singular”, ja que la Filmoteca de Catalunya assegura que no és habitual poder restaurar pel·lícules d’aquella època pel seu deteriorament. “És una gran satisfacció que s’hagi pogut digitalitzar. Pel·lícules d’aquest tipus a la Filmoteca de Catalunya només n’hi ha una dotzena”, conclou Toffoli.

Un procés que culminarà el 14 de setembre a les 20 hores, moment en què es farà la primera projecció de la pel·lícula. Serà a la Sala Albéniz, que estarà ambientada per l’ocasió, just abans del Toc d’Inici de la Festa Major.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram