Galet escudella

L’escudella és el plat més representatiu de la cuina catalana, segons el Centre d’Estudis d’Opinió. Foto: iStock

Igual que l’art i la cultura, la gastronomia es consolida com un dels principals símbols de Barcelona. Tant és així que, segons lObservatori del Turisme a Barcelona, elaborat per l’Ajuntament, la Cambra de Comerç i el consorci de Turisme de Barcelona, sis de cada deu turistes que visiten la capital catalana amb la finalitat de descobrir l’oferta gastronòmica de la ciutat repeteixen la visita, gastant, de mitjana, cinc vegades més que la resta de turistes. D’aquesta manera, Catalunya adopta una posició capdavantera en el mercat mundial del turisme gastronòmic, un mercat que va superar els 800.000 milions de dòlars el 2022 i s’espera que assoleixi 2.100 milions el 2028.

Barcelona, a la segona posició del ‘Food lovers’ index’ , amb una puntuació de 9,64 sobre 10

En aquest context, el portal de viatges TitanTravel ha desenvolupat el Food lovers’ index, el rànquing sobre els millors indrets al món per gaudir de la gastronomia. L’oferta culinària de Barcelona consta en segona posició, amb una puntuació de 9,64 sobre 10, tot just darrere de París (9,93). “La ciutat acull una gran quantitat d’aliments locals i imprescindibles per als amants de la gastronomia, i ha influït en l’obertura de restaurants tradicionals catalans, que acostumen a ser empreses familiars”, apunta l’informe.

El podi del llistat el completaria la ciutat de Miami que, amb una puntuació de 9 sobre 10, s’allunya de la resta de territoris que componen aquest top 10, com ho són Amsterdam (7,86), Taipei (7,28), Denpasar (7,14), Kuala Lumpur (6,71), Nova York (6,57), Londres (6,5) i Las Vegas (6,36). Així mateix, el llistat quedaria, en aquest ordre, ordenat per tres grans blocs quant a l’esfera gastronòmica: Europa, Àsia i els Estats Units.

Pot Barcelona avançar a París?

Si bé el rànquing valora molt positivament de la capital catalana l’obertura de negocis familiars i tradicionals, així com l’oferta de restaurants vegans i amb atenció infantil, prioritza la quantitat de restaurants de luxe i amb estrella Michelin de París, que és fins a quatre vegades superior en comparació a la de Barcelona.

Els turistes gastronòmics que acudeixen a la capital catalana gasten per persona i dia 341,25 euros

Aquest fet, però, no evita que la cuina tradicional catalana sigui una de les millors valorades al món, tal com ho demostra el rànquing de TitanTravel, així com les dades de Turisme de Barcelona, que indiquen que els turistes gastronòmics que visiten la capital catalana gasten per persona i dia 341,25 euros, davant dels 67,34 euros que gasta un visitant mitjà. Però, nosaltres, què els recomanem?

L’escudella, icona de la cuina catalana

El Centre d’Estudis d’Opinió ha recollit en el seu Baròmetre d’Opinió un llistat dels plats més representatius de la nostra cuina, segons els catalans. Un 20% dels enquestats considera que l’escudella és la icona de la cuina catalana, fet que porta aquest plat a liderar el rànquing. Tot seguit, la botifarra, llonganissa i els fesols (17%) ocupen la segona posició, just per sobre del pa amb tomàquet (14%) i els calçots (13%).

La crema catalana i els canelons han estat triats ambdós per un 5% dels catalans com el plat més representatiu de la cuina catalana, seguits de la paella i la fideuada (3%), el fricandó (2%), l’escalivada (2%) i els cargols a la llauna (2%).

David Lombrana / AMIC

WhatsAppEmailXFacebookTelegram