Castell, abad i Rodríguez

UGT i l’Observatori contra LGTBIfòbia signaran un conveni per garantir els drets laborals del col·lectiu. Foto: Albert Hernàndez

Un estudi elaborat per UGT va identificar que un 69% de les persones LGTBI van patir “algun tipus de discriminació” -física o verbal- al seu centre de treball entre els anys 2020 i 2023. Una xifra que a l’Estat es va elevar fins al 78%. “Tornem a l’armari per aquestes violències”, ha explicat aquest dijous el responsable confederal de l’Àrea LGTBI del sindicat, Toño Abad, a la seu de l’Observatori contra l’LGTBIfòbia, a Barcelona.

Abad considera que és “del tot antidemocràtic” que passi. Des de l’Observatori, i amb la voluntat de complir amb la normativa actual, s’ha anunciat la signatura d’un conveni amb UGT per garantir els drets laborals del col·lectiu.

Dificultats per accedir al mercat laboral

Abad també ha destacat les dificultats en l’accés al mercat laboral que pateixen les persones trans. La majoria es veuen empeses a viure de l’economia submergida, una situació “d’expulsió del mercat laboral” que, segons l’anàlisi del sindicat, a Catalunya es va situar en un 55%.

A la vegada, el responsable confederal de l’Àrea LGTBI ha enumerat aspectes relacionats amb “l’àmbit familiar” per la “renúncia de drets”, com ara l’acompanyament de visites al metge o el matrimoni. “És molt preocupant”, ha advertit Abad.

Per tot plegat, considera que “s’han normalitzat” aquests comportaments als centres de treball i recorda que, arran de l’aprovació de la llei trans i LGTBI, existeix l’article 15.1. Aquest article obliga les companyies de més de 50 treballadors a aplicar mesures per assolir “la plena igualtat”. És per això que ha insistit que “la democràcia també ha d’arribar” als llocs de feina.

L’enquesta elaborada pel sindicat va obtenir 3.400 respostes el 2020 i 2.800 el 2023 i, tal com ha indicat el responsable de l’àrea, ja s’està treballant perquè el 2025 se n’elabori una de nova per actualitzar la situació.

Incidències detectades per l’Observatori

D’altra banda, l’Observatori Contra l’LGTBIFòbia ha elaborat un altre informe, també en l’àmbit laboral, però entre els anys 2023 i 2024. En aquest període es van registrar 23 incidències -20 el 2023 i tres el 2024- . D’aquesta vintena, un 43,5% de les persones afectades s’identificaven com a persones gais, un 21,7% lesbianes i un 8,7% homes i dones trans. Precisament el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha assenyalat que la pràctica més habitual és “l’assetjament”.

En aquest sentit, Rodríguez ha posat l’accent en l’afectació a les lesbianes i ha diferenciat l’estudi de l’Observatori amb el d’UGT “perquè són casos reals operats” per l’associació. Rodríguez, però, ha recalcat “la invisibilització” que pateixen aquestes dones en l’àmbit laboral.

Per acabar, Eugeni Rodríguez ha detallat que l’acord amb UGT ha de servir perquè es pugui donar suport a les persones que “hagin viscut algun incident de lgtfbifòbia a la feina”, un suport que vagi més enllà del servei d’acompanyament i que, en cas de ser necessari, ofereixi “un recorregut social o penal”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram