Àrea metropolitana de Barcelona

El nou pla d’actuació de l’AMB ha estat aprovat només amb el vot contrari de Vox. Foto: Arxiu

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts el Pla d’actuació metropolità (PAM) 2024-2027. Segons expliquen des de l’organisme, el document recull “els objectius estratègics i les actuacions que s’aniran implementant i executant durant el mandat”. El pla ha comptat amb els vots favorables del PSC, Junts per Catalunya, En Comú Podem, ERC, el Partit Popular, Vivim Montcada i Reixac, Compromís i Acord per Torrelles, i Junts per Tiana, i el vot en contra de VOX.

El nou PAM, en paraules de l’AMB, té com a objectiu principal crear habitatge de qualitat i assequible, millorar la situació d’emergència climàtica, crear d’activitat econòmica i ocupació, i vertebrar el territori, “especialment en les àrees amb més desigualtats socials”.

Territori

El primer dels objectius de l’AMB té relació amb l’accés a l’habitatge social i assequible. Així, es preveu que a finals d’enguany, estiguin enllestits 1.206 habitatges que se sumaran als 4.500 habitatges nous que es volen construir en un termini d’entre 6 i 8 anys. “Continuaran les actuacions de rehabilitació energètica del parc existent, amb l’objectiu de rehabilitar 9.270 habitatges fins al juny del 2026”, afegeixen des de l’organisme.

Per altra banda, es continuarà treballant en projectes d’abast metropolità com l’Estratègia Besòs, el Programa integral de barris per a la millora de rendes, i la integració de diverses vies interurbanes, com la B-23, la C-31, l’N-150.

A més a més, es treballarà per “protegir i promoure els sistemes naturals i els espais lliures, sobre la base dels grans parcs naturals i periurbans, amb Collserola com a exemple principal, els parcs metropolitans i urbans, les platges metropolitanes, els espais fluvials i agraris i el delta del Llobregat, com a grans connectors de la biodiversitat del sistema”.

Aigua

El context de sequera l’AMB vol millorar la qualitat del servei del cicle de l’aigua metropolità, amb la finalitat de reduir el consum, aconseguir fonts de subministrament alternatives i garantir la màxima qualitat en la depuració i la regeneració d’aigua.

Per això l’organisme té com a objectiu establir un nou model de subministrament a Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallès i Tiana.

Mobilitat, transport i sostenibilitat

Pel que fa a la mobilitat metropolitana, es prioritzaran els mitjans de transport sostenibles com la bicicleta i el transport públic, i es potenciaran “les solucions de mobilitat compartida i intermodal”. Alhora es vol millorar la xarxa de Nitbus.

Polítiques urbanístiques i espais naturals

Un dels grans reptes del mandat actual de l’AMB té a veure amb el Pla director urbanístic metropolità (PDUM) i el Pla d’ordenació urbanística metropolità (POUMet). El 21 de març del 2023 es va aprovar inicialment el PDUM. Es tracta d’un document, que és el full de ruta per als treballs que haurà d’abordar urbanísticament el territori. “L’inici del nou mandat coincideix amb l’imminent tancament del període d’informació pública i recopilació d’informes”, expliquen des de l’AMB.

Acció climàtica

El canvi climàtic és una de les majores preocupacions de l’AMB, per això, s’impulsaran nous projectes que se centren a reduir els impactes de la calor i les conseqüències de la contaminació atmosfèrica. “Un bon exemple és la progressiva ampliació de la xarxa de refugis climàtics de l’AMB, distribuïts per tota la metròpolis, que ja compta amb més de 150 espais”, diuen des de l’organisme.

Pel que fa a la gestió de residus, aquest mandat s’acompanyarà als municipis perquè puguin reforçar la participació de la població en la recollida selectiva.

Economia i societat

En aquest àmbit, l’AMB vol crear mecanismes per superar les desigualtats en la seva “dimensió socioeconòmica”. D’aquesta manera, l’organisme persegueix millorar les xifres d’atur potenciant la formació professional i la formació no reglada.

Així mateix, en l’àmbit de la competitivitat i la promoció econòmica es prioritzaran projectes com consolidar la xarxa metropolitana d’oficines d’atenció a l’empresa, o dissenyar un model de fons publicoprivat per accelerar la creació i consolidació d’empreses emergents.

Internacional i metròpolis digital

En aquesta àrea, l’AMB es vol posicionar a escala internacional i impulsar una “estratègia de metròpolis digital i intel·ligent”.

Per fer-ho possible, expliquen des de l’AMB, es buscarà “enfortir les relacions internacionals, amb presència institucional en organismes i agències internacionals”.

Finalment, el PAM també aposta per convertir l’AMB en una metròpolis digital que sigui un referent internacional.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram