Montserrat Sanmartí ens rep un mes després d’haver revalidat l’alcaldia. Amb ella repassem la situació dels temes més polèmics del municipi i els projectes que té pensats portar a terme. Assegura que vol centrar aquesta legislatura a ajudar les persones més vulnerables.

Fa un mes que ha revalidat l’alcaldia. Com valora les primeres setmanes de feina?
Molt positives. Aquests dies hem estat pensant com volem que sigui la legislatura i hem treballat en els canvis que volem fer, com, per exemple, practicar una política municipal amb més reunions amb els veïns. Estem en minoria i hem de canviar la relació amb els grups de l’oposició, així que hem de millorar la comunicació entre tots per poder aconseguir allò que sigui millor per a Sant Fost.

Com acaba de dir, governen en minoria. Descarten fer algun pacte de govern al llarg del mandat?
No descartem res. Però ara per ara hem volgut començar amb sis regidors i anar coneixent-nos una miqueta més entre tots.

Però va haver-hi converses abans de la investidura…
Sí, hem fet reunions amb tots els grups polítics. Ja sabem que ERC no vol pactar i la resta, de moment, vol fer una oposició constructiva.

Un dels temes polèmics és el desviament de la B500. Vostès no volen que passi pel mig del poble i sembla que s’han aconseguit avenços al Parlament. Com està la situació actualment?
La setmana passada vam fer una reunió amb el director general de Carreteres, en la qual vam acordar que ens tornaríem a veure cap a l’octubre. De moment, ells volen fer un estudi exhaustiu sobre quants cotxes passen per la carretera, a quines velocitats van, començar a estudiar una alternativa de desviament i treballar conjuntament amb la comissió que es va crear de veïns. Nosaltres estem a favor que hi hagi un desviament provisional per altres camins del municipi. De tota manera, en el cas que hi hagués una solució i un acord entre l’Ajuntament, la Generalitat i la comissió, volem que el poble voti si està d’acord en fer el desviament.

Sembla que el poble ja ha demostrat que hi està d’acord. S’han fet moltes mobilitzacions…
Sembla que sí, però ens agradaria saber si la solució que finalment sembli factible a la direcció general de Carreteres és realment la que vol el poble.

Finalment hi haurà una rambla compartida amb Martorelles?
A mi m’encantaria. Crec que aquest projecte dignifica l’entrada del nostre poble, però encara s’ha de parlar si el projecte que va presentar Martorelles és el que finalment es faria. De tota manera, és un projecte que actualment està en una fase molt embrionària i molt vinculat al fet que Carreteres faci el desviament de la B500.

En el seu programa parlava de desenvolupar el POUM del municipi. Ja s’ha començat a treballar-hi?
Encara no ho hem desenvolupat del tot, però per ara hem aprovat una reorganització del poble. Tenim un POUM molt antic que, sens dubte, s’ha de modificar, però ho farem a poc a poc. Ara per ara, la idea és solucionar els neguits que tenen els veïns, com ara tenir uns carrers ben asfaltats, unes voreres que compleixin, uns parcs infantils que estiguin a l’altura i uns pavellons dignes. L’ampliació del POUM la farem en funció de les necessitats i de la mateixa situació econòmica.

La pobresa està afectant tots els municipis de Catalunya. Tenen pensat fer algun pla de xoc?
Crec que som uns dels Ajuntaments que més ajuda els seus veïns. Fa uns anys vam crear un menjador perquè la gent pogués menjar tant al local com a casa seva i els usuaris del menjador no sabessin si els altres estan allà per necessitat o per solitud. Quan vaig presentar el projecte, tothom es va sorprendre, però creia que era important enfocar-lo d’aquesta manera. A part d’això, també ajudem els veïns a pagar l’aigua, la llum, el gas i en alguns casos la hipoteca. Els membres de la PAH van quedar sorpresos amb aquestes accions, perquè som dels pocs ajuntaments que fem això. Estem fent una política social important perquè és el que necessita la gent.

Quines mesures estan prenent pel que fa a desnonaments?
Estem contínuament connectats amb la PAH. Si trobem alguna família en risc de desnonament, ho comuniquem a la PAH i parlem amb les entitats financeres, perquè és un tema que ens preocupa molt. Al poble no tenim pisos socials, però intentem arribar a acords amb Mollet, perquè la gent no es quedi al carrer.

Hi haurà més plans d’ocupació enguany o haurem d’esperar a més endavant?
Jo en tindria sempre, perquè la gent el que vol és treballar, cobrar un sou, poder pagar dignament les seves despeses i mantenir les seves famílies. Però la política d’ocupació no depèn dels ajuntaments, sinó del govern central i de la Generalitat. I si ells destinen diners a aquestes accions, nosaltres serem els primers a apuntar-nos-hi.

Finalment el projecte del Mercat Municipal ha quedat en no-res. Tenen pensada una alternativa?
De moment no tenim cap alternativa, perquè amb la situació econòmica actual no volem fer grans projectes, sinó més aviat ocupar-nos de les necessitats dels nostres veïns.

Però el mercat era necessari…
Sí. De fet crec que era un bon projecte, perquè permetia al comerç local poder tenir un bon espai, però a l’inversor no li han quadrat els números amb les modificacions de la llei de mercats. De moment, el projecte està tancat, però si l’inversor el volgués tornar a tirar endavant, els terrenys es poden edificar.

Quines mesures faran per promocionar el petit comerç?
Volem potenciar molt la informació als veïns i volem activar més les fires per promocionar el comerç local. Hem creat el carnet del jubilat, amb el qual es poden gaudir de diferents promocions. També estem treballant amb el tema de comerç al carrer per veure si aconseguim donar més activitat al petit comerç local.

Fa uns mesos vostè admetia que no havien pogut fer alguns projectes en la darrera legislatura. Els trauran del calaix en aquest mandat?
Esperem que sí. De fet, hem rescatat el projecte dels esmorzars a les escoles, que consistirà a donar miniesmorzars als nens de famílies amb problemes econòmics i de famílies que els poden pagar i volen que els seus fills mengin bé. Els esmorzars estan dissenyats d’acord amb allò que consideren saludable els pediatres.

Per quan està previst?
Per l’any vinent. Ho vam intentar fer en la passada legislatura i no va acabar de quadrar, així que en aquesta l’hem reconduït.

Com pensen reduir l’endeutament de l’Ajuntament?
Estem dedicant tot l’estalvi econòmic a amortitzar préstec abans d’hora. En aquesta legislatura no farem inversions milionàries i pagarem el deute. El que no farem segur serà apujar els impostos.

Quin paper jugarà Sant Fost en el procés sobiranista?
El que dictamini el poble. Cadascú té les seves ideologies i pensa de la seva manera. Jo, com a alcaldessa, respecto el meu poble i, per tant, no em defineixo, perquè governo per a tota la gent del municipi i hi ha veïns a favor i veïns en contra del procés.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram