Un obrer treballa en una coberta d'amiant

L’amiant es concentra, sobretot, en les cobertes industrials. Foto: ACN

L’erradicació de l’amiant continua sent una de les prioritats del Govern i al Vallès Oriental encara queda molta feina a fer en aquest sentit. Segons mostra el mapa de cobertes amb fibrociment a Catalunya que ha fet l’Institut Cartogràfic i Geològic, hi ha 6.602 cobertes amb aquest material arreu de la comarca. D’aquestes dades crida l’atenció que el municipi amb més cobertes d’amiant sigui les Franqueses, que acumula fins a 585, gairebé el 9% de la comarca.

Mentrestant, el segon municipi amb més amiant és Granollers, amb 488 cobertes, i el segueixen Caldes de Montbui, amb 415, Mollet, amb 386, Santa Perpètua, amb 319, i Lliçà de Vall, amb 302. Totes aquestes localitats, juntament amb les Franqueses, destaquen per la gran quantitat de polígons industrials i empreses que tenen, llocs on, principalment, s’acumula aquest material.

Per contra, els pobles que menys amiant tenen no són els més petits, sinó els més rurals com Santa Maria de Martorelles, que només té cinc cobertes amb fibrociment, el Montseny, que en té sis, Tagamanent, amb vuit o el Figaró-Montmany, amb 14. El contrast dins la comarca, per tant, és destacat i ve marcat en funció de la quantitat d’indústria de cada localitat.

Malgrat que els ajuntaments vallesans ja fa temps que treballen per retirar l’amiant de les cobertes dels edificis públics, retirar-lo dels edificis privats continua sent una tasca complicada. En aquest sentit, des de l’Associació de Víctimes Afectades per l’Amiant a Catalunya expliquen en declaracions a Línia Vallès que “la majoria dels particulars no poden assumir el cost que suposa treure aquest material”. Davant d’aquesta situació, asseguren que si no es donen ajudes, la seva erradicació total és pràcticament impossible.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram