Foto dels joves que formen part de l'Arrel Fòrum de les Adolescències de Granollers

La gent d’Arrel Fòrum de les Adolescències de Granollers. Foto: Ajuntament

Des de fa anys, l’oci juvenil a Granollers brilla per la seva absència. Relegats als bars o a passejar mirant botigues a les tardes, i als botellots als parcs durant les nits, els joves continuen veient com, fora del consumisme, no existeixen espais de lleure on puguin trobar-se, reunir-se i, en definitiva, passar-s’ho bé. Davant d’aquesta realitat, l’organització Arran Granollers i l’Arrel Fòrum de les Adolescències han criticat, una vegada més, la manca d’una oferta d’oci general a tot el municipi i, en especial, al centre.

“L’oci de la nostra ciutat es veu instaurat en les dinàmiques capitalistes del consum, mentre la cultura popular cada cop està més atacada”, lamenten des d’Arran. Des de l’organització culpen l’Ajuntament d’aquesta situació i asseguren que “hi ha una clara manca de voluntat política des de fa més de 20 anys”. Mentrestant, la vintena de joves que formen l’Arrel Fòrum han traslladat als membres de l’Ajuntament la necessitat d’impulsar activitats i alternatives que cobreixin aquestes mancances amb què es troben.

Manca d’oci diürn

Si fem un retrat de l’oci diürn per a joves a Granollers durant els caps de setmana, fora de les entitats esportives o culturals, l’oferta queda reduïda als cinemes o a la pista de bitlles, a la zona del Ramassar, o al teatre, al centre de la ciutat. “Aquest tipus d’oci ni és lliure ni conté espais segurs perquè els joves de la classe treballadora puguem gaudir-ne plenament”, denuncien des d’Arran. “A més, el seu objectiu és reproduir les dinàmiques d’acumulació de capital provocant, conseqüentment, la pèrdua progressiva de la cultura popular i de classe”, critiquen.

Manca d’oci nocturn

A partir de les vuit de vespre, quan tanquen les botigues, el centre de Granollers es buida, i un cop tanquen els restaurants, es converteix en un desert. Tret de la plaça de Josep Barangé, on hi ha un parell de bars que obren fins a les tres, l’oci nocturn es redueix als concerts que puntualment s’ofereixen a la Nau B1 i a les comptades discoteques que hi ha als polígons, majoritàriament llatines. Tot plegat obliga la gran majoria dels joves granollerins que busquen festa a desplaçar-se a altres municipis, si és que no es queden fent botellots en un parc.

Tema de llarg recorregut

Davant d’aquesta realitat, l’oci sempre ha estat un tema llargament tractat i reivindicat a la ciutat, primer per Jovent Ignorat, que naixia precisament per cobrir aquesta mancança, i després per altres entitats juvenils i l’Ateneu Popular la Malgirbada, que, precisament, divendres 17 de maig acollia una taula rodona organitzada per Arran on es va debatre sobre la necessitat de construir “oci popular” a Granollers. “Els joves volem un oci que tingui les persones al centre, que sigui combatiu i promogui la creació de teixit social”, detallaven des de l’organització.

En un context, per tant, on les queixes són repetides i compartides per bona part del jovent, la pilota passa a la teulada del consistori, des d’on defensen que sempre han escoltat les demandes dels joves i que des de fa temps treballen per pal·liar les mancances que denuncien. Per exemple, amb l’arribada de l’estiu, cada any impulsen una programació cultural per a tots els públics que amplia considerablement l’oferta d’oci que hi ha durant la resta de l’any, amb concerts, cinema a la fresca i altres propostes. El jovent local, però, denuncia que ho veu insuficient i demana més opcions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram