Els consells comarcals del Vallès Oriental i de l’Occidental coincideixen a no apostar per la fusió de les dues comarques, però encarreguen un estudi per conèixer les potencialitats de col·laboració. Foto: Arxiu

Sembla que, de moment, la idea que va llançar fa temps Fem Vallès de fusionar el Vallès Oriental i l’Occidental en una única comarca no ha quallat. Des dels dos consells comarcals asseguren que “parlar d’una fusió és aventurat”. Tot i així, veuen “necessària la creació d’una plataforma única d’actuació”, és a dir, “un lobby vallesà que sigui capaç de fer valdre la identitat i el territori i des d’on poder reclamar la correcció de les debilitats i afavorir les potencialitats”.

El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricard, descarta la fusió en una única comarca, però admet que els dos territoris “poden sumar i treballar conjuntament per millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen”. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, està d’acord amb Ricard i remarca que “no hem de començar la casa per la teulada. Primer hem de generar la confiança i el bagatge de treball, de projectes i propostes. I ja s’anirà veient”. “Els dos consells comarcals volem buscar espais comuns”, assegura.

Els dos presidents defensen que el territori que conformen els dos vallesos és un dels pols econòmics més importants del sud d’Europa i remarquen algunes xifres, com la trentena de polígons, les 3.000 empreses i els 42.000 llocs de treball que aquestes generen. També destaquen l’Eix de la B-30, com a espai de recerca i futur, sense oblidar l’oferta de coneixement i recerca amb la universitat Autònoma de Barcelona i la Politècnica de Catalunya.

LA DIPUTACIÓ FARÀ UN ESTUDI
Per poder col·laborar d’una manera més efectiva, els consells comarcals dels dos vallesos han encarregat un estudi a la Diputació de Barcelona que ha de detectar en quins aspectes els dos territoris poden treballar conjuntament. L’informe analitzarà les potencialitats de col·laboració en matèria d’infraestructures, indústria, formació o ocupació. Segons els dos presidents, aquest document serà útil per actuar en temes pràctics com el potencial de sòl industrial.

Segons Ricard, aquest estudi “ha de ser una finestra d’oportunitats per intensificar unes relacions que de fet ja existeixen”. A més, apunta la possibilitat de reivindicar “una vegueria pròpia dels dos vallesos, tot i que caldria trobar l’encaix”. Giménez, per la seva banda, remarca que l’estudi “és una manera de fer una bona fotografia de la realitat actual de les dues comarques per poder ajustar les realitats a la situació actual”.

Els dos presidents també coincideixen a considerar que “els vallesos són clau per articular Catalunya en l’àmbit social, econòmic i territorial. “I cal que les administracions superiors incorporin aquesta reflexió com una estratègia de país”, remarquen, afegint que “el repte és poder trobar la millor manera d’aconseguir que aquest territori sigui el més fort possible davant els escenaris de futur”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram