Amb motiu del 25 de novembre, els municipis de la comarca han fet diferents concentracions i actes en rebuig de la violència de gènere. Foto: Ajuntament de Martorelles

Malgrat les nombroses campanyes de sensibilització, la situació de les dones vers la violència masclista no millora i el Vallès Oriental no n’és una excepció.

El 8o% de les dones ateses pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la comarca travessen situacions de violència de gènere. Aquestes dades comarcals es poden extrapolar a les dues grans ciutats del Vallès Oriental. I és que des de principis d’any, el Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) de Granollers ha atès 99 dones i s’espera acabar l’any amb un centenar de casos de violència de gènere. Unes xifres que es mantenen any rere any. En el cas de Mollet, en els primers sis mesos del 2015 l’Observatori de la Violència de la ciutat va registrar 48 situacions de violència de gènere, exactament el mateix nombre de casos que l’any anterior. D’aquests, el 56% van ser de tipus psicològic i el 44% de violència física.

Tot i que els responsables dels SIAD comarcal coincideixen a dir que “com més dependència econòmica hi ha de la parella, més risc de violència es genera”, també expliquen que sembla que els perfils de dones maltractades estan canviant i cada vegada hi ha més dones amb estudis universitaris.

MÉS VIOLÈNCIA ENTRE ELS JOVES
Malgrat que un 25% de les dones que denuncien una agressió tenen entre 30 i 41 anys, en els últims dos anys s’ha detectat un augment dels maltractaments entre joves de 18 a 29 anys. Unes dades que fan imprescindibles les campanyes de conscienciació que s’estan fent en els darrers anys a les diferents escoles i instituts del Vallès Oriental.

A més, molts dels municipis vallesans compten amb protocols locals d’actuació en casos de violència de gènere, que coordinen tots els serveis perquè les víctimes tinguin a l’abast el màxim de recursos. Aquests protocols són els que han fet possible que els centres d’atenció a les dones rebin casos dels hospitals, les policies locals, els Mossos, les escoles i els Serveis Socials, entre altres agents. En el cas de Granollers, actualment s’està redactant una nova versió d’aquest document.

Però tot i aquests esforços, no totes les dones volen denunciar els seus agressors, el primer pas per poder acabar amb el seu malson.

El Vallès es bolca contra la violència de gènere

Per commemorar el Dia Internacional contra la violència de gènere (25 de novembre), els diferents municipis de la comarca s’han omplert aquests dies d’una llarga llista d’activitats abans, durant i després de la diada.

Fins avui el Gra de Granollers acull l’exposició Com vull que m’estimis, amb missatges recollits als instituts de la ciutat que també han servit per a la producció d’un documental. Tant a Mollet com a Granollers, dimecres passat es va fer una concentració en rebuig a la violència de gènere i avui al CIRD molletà es farà una reflexió i un debat sobre les microviolències. Parets, per la seva banda, ha engegat la campanya Prou d’hòsties, que enguany arriba a la 15a edició i fins diumenge es podran gaudir d’exposicions, tallers i càpsules educatives sobre gènere i diferència.

A Sant Fost, Puri López els ha explicat als més petits la història Tracta’m bé i no siguis barroer i a Martorelles, dissabte passat, es va fer una performance que va consistir a pintar sabates velles de color vermell i exposar-les per denunciar la violència que pateixen les dones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram