El Dia del Treballador es va convertir, un any més, en una jornada reivindicativa. Foto: UGT

Un any més, l’1 de maig, dia del treballador, es va convertir en una jornada reivindicativa a la comarca i a tot el país. Malgrat que els sindicats majoritaris vallesans, CCOO i UGT, havien convocat els manifestants a la concentració que es va fer a la tarda a Barcelona, també va haver-hi manifestacions al matí tant a Granollers com a Mollet.

En el cas de Granollers, unes 150 persones van participar en la concentració convocada per 15 entitats de la ciutat. Així doncs, sota el lema Conquerim els nostres drets: pa, sostre i treball, els manifestants granollerins van reclamar els drets perduts amb la reforma laboral. La marxa va sortir de la Plaça Serrat i Bonastre i va creuar tot Granollers fins a la plaça de la Porxada, on es van llegir diferents manifestos a favor de la millora de les condicions de feina i dels drets laborals.

A Mollet, la concentració va ser organitzada per la CNT. Un centenar de persones van sortir al carrer sota el lema Al carrer a conquerir els nostres drets i llibertats. Els manifestants van creuar tota la ciutat per arribar a Can Borrell, on la manifestació va acabar amb una botifarrada popular.

“MÉS POBRESA”
Els manifestants van sortir al carrer moguts per la realitat laboral colpidora que fa temps que viuen ells i gran part dels vallesans. De fet, el Vallès Oriental és la tercera comarca de Catalunya en la qual la contractació laboral temporal és més elevada. Actualment hi ha 27.825 treballadors a l’atur, dels quals el 60% fa més de sis mesos que no treballa i més del 55% no cobra cap tipus de prestació social.

Els secretaris comarcals d’UGT i CCOO, Òscar Riu i Gonzalo Plata, reconeixen que hi comença a haver més feina, “però també més pobresa, perquè la major part dels contractes són temporals i parcials”, cosa que no genera salaris suficients per a una vida digna.

Riu i Plata demanen als polítics un impuls definitiu al salari mínim professional. “Res que estigui per sota dels 800 euros dóna per tenir un nivell de vida mínim”, remarca Plata. A més, els dos sindicalistes exigeixen la creació d’una taula de concertació comarcal que serveixi per dissenyar les polítiques i plans d’ocupació.

L’abril acaba amb 562 aturats
menys a la comarca

Sigui com sigui, sembla que no tot són males notícies. I és que, durant el passat mes d’abril, i seguint la tònica de l’Estat i de Catalunya, les xifres d’atur a la comarca han tornat a disminuir. Concretament, les oficines de treball han registrat 562 persones aturades menys que el mes de març. Aquestes xifres representen un descens d’un 1,97%, amb un total de 27.825 persones en situació de desocupació.

Per territoris, les poblacions vallesanes que han registrat un descens més gran en el nombre de desocupats han estat Granollers (-86), Mollet (-79) i Les Franqueses (-47). A la banda oposada hi ha Sant Pere de Vilamajor i Vallgorguina, amb tres persones més cadascuna a l’atur, i l’Ametlla, amb dos aturats més.

Aquest mes, l’atur s’ha reduït a tots els sectors. Així doncs, als serveis hi ha 9.506 persones menys sense feina, mentre que a la construcció 1.807, a la indústria 1.710 i a l’agricultura 723. A escala catalana, l’atur s’ha reduït en 13.868 persones, fet que suposa un descens d’un 2,8% respecte del mes anterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram