Milers de refugiats fugen cap a territori europeu. Foto: Joachim Seidler

El drama de la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial ha commogut la comarca, que s’ha bolcat completament amb els refugiats sirians.

La setmana passada, el Consell Comarcal va reclamar a la UE que es garanteixi l’accés al territori a les persones refugiades que arribin a les fronteres terrestres exteriors i que s’adoptin mesures per alleugerir la pressió sobre els països amb fronteres exteriors, mitjançant un programa de reubicació d’emergència. També ha demanat una dotació més gran de recursos a la UE per a suport jurídic, assistència i integració social i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin les eines necessàries que permetin gestionar els ajuts als ajuntaments.

ACCIONS ALS MUNICIPIS
A banda del consell, tots els municipis vallesans han mostrat el seu suport als refugiats sirians i fins i tot alguns, com Granollers, Mollet o la Garriga, han destinat partides econòmiques a l’assistència en ruta de les persones refugiades per necessitats tan bàsiques com el menjar, l’aigua o la higiene.

A més d’això, cada setmana es fan actes per mostrar la solidaritat vallesana. En el cas de Mollet, diumenge passat, la plaça Prat de la Riba va aplegar nombroses persones per gaudir de la Festa de la Solidaritat, en la qual es van recaptar diners per ajudar els refugiats.

Els granollerins també han mostrat la seva solidaritat i l’Ajuntament ja ha rebut una vintena d’ofertes de famílies i entitats que volen acollir aquest col·lectiu de persones. Però Granollers no és una excepció en la mobilització ciutadana pel que fa a aquesta qüestió. I és que centenars de persones de tots els municipis han fet concentracions silencioses en el marc de la campanya Un minut de vergonya, un minut de dignitat.

Una altra de les activitats destacades va ser la trobada que va organitzar el Banc de Temps de Sant Celoni, en la qual es van teixir mantes per als refugiats.

Els municipis s’ofereixen com a territoris d’acollida

Caldes de Montbui, Montmeló, Parets, Sant Celoni i Sant Fost són alguns dels municipis vallesans que ja han aprovat als seus plens municipals convertir-se en ciutats d’acollida de refugiats més enllà de les quotes acceptades pel govern espanyol.

Amb aquesta declaració, els diferents territoris es posen a disposició de les institucions competents per cercar i oferir solucions conjuntes al drama humanitari que s’està vivint i, en aquest sentit, impulsar tota iniciativa solidària que es vulgui portar a terme.

Aquests territoris, a més, també insten el govern de la Generalitat a “territorialitzar els serveis d’atenció a les persones demandants d’asil i en paral·lel formar i especialitzar aquelles persones dels municipis que s’hauran de fer càrrec del suport i l’atenció a les persones sol·licitants”.

Algunes ciutats com Granollers o Montmeló ja han creat punts d’informació, presencials o en línia, per facilitar la futura acollida dels refugiats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram