L’any passat es van registrar 355 robatoris a habitatges més que l’any 2014. Foto: Arxiu

Els robatoris amb força en habitatges de la comarca són cada vegada més nombrosos. I és que l’any passat aquest tipus de delictes va augmentar un 20%, cosa que es tradueix en 355 casos més que l’any 2014. El mateix passa al conjunt de Catalunya (+10,14%) i de l’estat espanyol. Segons el cap dels Mossos de Granollers, Francesc Félez, això succeeix perquè “per una part les penes judicials per a aquests delictes no són gaire elevades i, per una altra, dins dels habitatges els lladres troben objectes de petites dimensions com joies o aparells electrònics que poden vendre fàcilment al mercat negre”.

El perfil del lladre actual ha canviat respecte del d’anys enrere. Segons els Mossos, actualment, en la majoria de casos, els autors dels robatoris són del mateix territori i ja no pertanyen a bandes organitzades formades per persones, generalment, de països de l’est d’Europa i amb una gran capacitat per canviar de territori.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, per la seva banda, ha remarcat que davant l’augment del nombre de robatoris amb força als domicilis s’ha començat “a treballar en contacte amb la fiscalia i els mateixos magistrats per aconseguir que, de comú acord, el cos dels Mossos d’Esquadra disposi d’un major nombre d’autoritzacions per investigar aquests casos”.

LA RESTA DE DELICTES BAIXA
Malgrat aquesta dada negativa, l’any passat les dues Àrees Bàsiques Policials (ABP) de la comarca (Granollers i Mollet) van registrar una reducció de la resta dels fets delictius.

En el cas de Granollers es va produir una disminució del 5,49%, amb un total de 14.107, cosa que suposa una de les baixades més importants de tota la Regió Policial Metropolitana Nord, per darrere de les comissaries d’Arenys de Mar (-6,16%) i Premià de Mar (-5,69%). Pel que fa a Mollet els fets delictius es van reduir un 1,1% amb un total de 4.777 casos.

Tot i això, també hi ha delictes que es mantenen pràcticament amb les mateixes xifres que l’any 2014. És el cas de les estrebades, que malgrat que augmenten a Granollers (+15) i disminueixen a Mollet (-14), al conjunt de la comarca es mantenen gairebé iguals i només se n’ha produït una més que l’any anterior. Per tant, es passa de 192 estrebades el 2014 a 193 l’any 2015. Els Mossos asseguren que aquest tipus de delictes correspon sobretot al robatori de telèfons mòbils a gent que els manipula pel carrer, tot i que també apunten que hi poden haver hagut denúncies falses per cobrar l’assegurança.

Pel que fa als homicidis i assassinats, l’any 2015 el Vallès Oriental no en va registrar cap i les temptatives van passar de 12 a vuit. Aquestes dades positives també es traslladen als casos de maltractaments a l’àmbit de la llar, que passen de 430 casos l’any 2014 a 398 l’any 2015. Es redueixen tant a Granollers com a Mollet. No passa el mateix amb els abusos sexuals que, malgrat que es redueixen al conjunt del Vallès Oriental, a Granollers hi ha hagut tres casos més que l’any 2014.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram