Marc Candela ens rep un mes després d’haver estat investit alcalde. Ens explica cap on aniran els convenis que estan a punt de caducar, els canvis que pensa fer en determinats serveis i projectes del municipi i el paper que jugarà Martorelles a partir d’ara en el procés sobiranista.

Fa un mes que va ser investit alcalde. Com valora les primeres setmanes de feina?
Ha estat un mes intens, perquè no hem tingut traspàs de competències en algunes regidories i, per tant, entrar a l’Ajuntament ha requerit temps i esforç. A més, també estem en un moment en el qual el consistori ha de negociar diferents convenis com el de Cobega o la continuïtat de la policia de Montmeló. Per tant, hem tingut punts importants per treballar intensament.

Vostè parla d’una nova manera de treballar. Com es materialitzarà?
Es materialitzarà en el fet que l’Ajuntament estarà obert a la ciutadania i els càrrecs polítics sortirem al carrer i participarem de la vida social del municipi. Tot això lligat a les millores de les eines de participació local, que creiem que és un tema important a desenvolupar. En aquest sentit, volem reformular el Reglament Orgànic Municipal i canviar certes maneres de comunicar-se perquè tot sigui molt més participatiu i, sobretot, més transparent.

Ja han començat a treballar per reformular el Reglament Orgànic Municipal?
Aquest tema encara no l’hem tractat, perquè durant el primer mes hem tingut altres prioritats. És una qüestió que ens proposem fer a partir del setembre o l’octubre.

També es va comprometre a tenir un acord programàtic amb els partits amb els quals forma equip de govern. Com està, tot plegat?
Podem dir que està al 50%. Ens havíem proposat treure’l abans del 30 de juliol, però no sé si serà possible per l’agenda de tots plegats. En tot cas, ens comprometem a tenir-lo enllestit abans del 30 d’agost.

I el Pla d’Actuació Municipal?
Hem de tenir en compte que l’acord programàtic marca la línia a seguir i el PAM l’execució d’aquesta línia. En qualsevol cas, volem que el PAM estigui enllestit abans del novembre, perquè pugui tenir incidència en el pressupost del 2016.

Segons vostè, els Serveis Socials necessiten un nou enfocament. De què es tracta?
Nosaltres pensem que els Serveis Socials han de ser eines que nodreixin la població de mitjans per sortir d’una situació puntual de la seva vida que no els permet ser autosuficients en algun aspecte. Actualment tenim uns Serveis Socials amb un caràcter molt assistencial i, per això, volem reconvertir-los en eines menys paternalistes.

Impulsaran algun tipus de pla de xoc contra la pobresa?
Impulsarem els plans que necessitem. Per començar, necessitem marcar criteris a l’hora de donar eines als ciutadans que ho requereixin. Si veiem que necessitem un pla de xoc, el farem.

Alguns ajuntaments s’han bolcat molt amb el tema dels desnonaments. Com està la situació a Martorelles?
A nosaltres no ens consta que tinguem desnonaments al municipi. Hem fet un seguiment i en el darrer any hi ha hagut algun cas molt puntual, però no ha estat un desnonament com pròpiament el coneixem. Som un govern sensible amb aquest tema i en el cas que alguna família pateixi aquesta problemàtica, hi intervindrem i intentarem ajudar-la.

Un altre tema a tenir en compte és el de la pobresa energètica…
Aquesta problemàtica ens preocupa enormement, perquè ens consta que molts dels nostres ciutadans la pateixen. Per això hem començat a tractar amb diferents entitats com ho podem fer per revertir la situació. En aquest sentit, tenim concertada una reunió amb Som Energia, amb la qual volem arribar a algun tipus d’acord per aconseguir fer mesures reals per acabar amb la pobresa energètica.

Una altra de les seves prioritats és el foment de l’ocupació. Quines mesures emprendrà?
De moment tenim una subvenció d’ajuda a les empreses que contractin personal de Martorelles, que la volem ampliar i regular millor. Així doncs, volem dignificar els nostres treballadors, però també ajudar les nostres empreses. Per altra banda, també hem començat a treballar per revaloritzar el polígon industrial i que noves empreses s’instal·lin al municipi.

Canviem de tema i parlem d’urbanisme. Tenen pensat continuar amb les millores de Can Sunyer?
L’anterior govern va fer el projecte d’execució de la primera fase de la llei de barris de Can Sunyer i nosaltres l’executarem. De fet, si econòmicament és possible, intentarem encarregar i executar la segona fase.

En el seu programa electoral parlaven de transformar Can Carrencà. En què consisteix aquesta transformació?
En aquest cas ja hem començat a treballar-hi. Requereix un pressupost important i, per tant, estem treballant, per una banda, per determinar quin projecte volem i, per l’altra, per concretar com el financem. Nosaltres apostem perquè Can Carrencà es converteixi en el centre social del poble i això vol dir millorar la masia i el seu entorn. A més, també volem que sigui més agradable i, per això, en les pròximes setmanes posarem il·luminació a les pistes de sota, millorarem l’enjardinament, convertirem la part de l’aparcament actual en una plaça cívica per al municipi i volem trobar alguna fórmula perquè l’envelat acabi sent un edifici d’obra polivalent, que permeti que el ric teixit cultural que tenim pugui fer-hi activitats dignes.

CiU ha portat el conveni amb Cobega a la fiscalia perquè considera que hi havia irregularitats. Ara que l’han de renovar, vostès que en pensen?
CiU va portar a la fiscalia una part del conveni i des d’ERC sempre hem defensat que qui tingués dubtes en el rigor del conveni, el portes a la justícia i això és el que va fer CiU. El jutge ja dirà el que calgui sobre aquest conveni. Nosaltres, de moment, hem començat a negociar amb Coca-cola el nou acord.

I anirà en una línia diferent de l’actual?
El problema no és tant el marc on s’engloba el conveni, sinó si s’ha executat correctament. Nosaltres treballarem en un marc semblant, però garantirem que s’executi correctament. Hem de mirar que tots els convenis ho facin. Sobre el què es va fer abans que nosaltres estiguéssim al govern ja parlarà el jutge.

Com valoren el conveni de la Policia Municipal amb Montmeló?
La col·laboració ha estat molt positiva, sobretot per la gestió dels cossos de policia propis que hem tingut, però som conscients que el pes que suposa això per al pressupost està sobredimensionat i, per tant, hem de posar ordre al conveni que s’acaba el 30 de juliol. De moment, l’hem prorrogat fins a finals d’any. Hem negociat amb Montmeló una reducció del cost i durant la tardor estudiarem alguna fórmula diferent perquè a partir del gener aquest servei no suposi un cost tan gran.

La fórmula segueix sent una col·laboració amb Montmeló?
Si els dos ajuntaments hi estem d’acord, sí.

Fa uns dies van canviar la imatge del butlletí municipal. Era prioritari?
Sí, perquè volíem que fos un símbol de la nova manera de fer de l’Ajuntament. Pensem que el butlletí ha d’estar lligat al municipi i, per tant, ha de tenir alguna cosa patrimonial que el caracteritzi. Per això hem decidit canviar-li el nom pel del Lledoner, fent referència a l’arbre de Can Puig. També li hem donat un nou enfocament i a partir d’ara serà una revista on hi haurà altres tipus de continguts i hi tindran cabuda tots els partits polítics del poble.

En clau sobiranista, estarien disposats a aplicar certa desobediència civil en algun terreny determinat?
Més que desobediència civil, serem fidels a allò que marqui el Parlament. Entenem que si el 27-S la majoria de ciutadans tenen clar que volen un estat propi, estarem al costat de la població, del Parlament i del nou govern de la Generalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram