El programa de detecció precoç d’aquesta malaltia permet que els tractaments siguin més efectius. Foto: Arxiu

Cada any 23.000 vallesanes participen en el programa de detecció precoç de càncer de mama, que es fa conjuntament als hospitals de Granollers, Mollet i Sant Celoni i que permet detectar uns 80 casos nous. Són dades extretes del programa de detecció precoç de càncer de mama del Vallès Oriental, fetes públiques amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, celebrat dilluns passat.

En conjunt, els hospitals de la comarca diagnostiquen més de 250 nous casos de càncer de mama i l’índex de supervivència ja supera el 85%, segons els especialistes. Fonts de l’Hospital de Granollers destaquen la importància de detectar la malaltia al més aviat possible, ja que això “permet que els tractaments siguin més efectius i menys agressius”. De fet, el programa de detecció precoç de càncer de mama ha aconseguit que en els darrers 10 anys s’hagi reduït entre el 20 i el 30% la mortalitat de les dones que hi participen.

A través d’aquest programa, el sistema de salut pública es posa en contacte amb les dones d’entre 50 i 69 anys per tal de fer-los mamografies i altres proves si es creu convenient. Més del 85% de les dones citades acudeixen a la consulta. Davant qualsevol sospita d’existència de la malaltia, la pacient entra en un circuit de diagnòstic ràpid i, si es confirma, entra en un circuit de tractament ràpid. Això permet, segons l’Hospital de Sant Celoni, que “en un màxim de 30 dies una dona diagnosticada pugui iniciar el tractament”.

LA COMARCA ES TORNA ROSA
Tots els ajuntaments de la comarca es van solidaritzar amb les dones que pateixen càncer de mama en el Dia Mundial d’aquesta malaltia i molts dels alcaldes i regidors dels diferents municipis van lluir el característic llaç rosa a la seva solapa, però a més d’aquesta acció simbòlica, també es van fer diferents activitats.

Una de les més destacades va ser el recital solidari en benefici de la Fundació Oncovallès que es va portar a terme a la Sala Tarafa de Granollers, on Sílvia Rovira i Marc Vidal, acompanyats pels Amics de l’Òpera del Vallès Oriental, van interpretar un recull d’àries antigues i cançons populars, amb un to sensual, femení i molt personal.

Caldes de Montbui es va omplir de xerrades sobre la malaltia i Martorelles va acollir l’exposició L’orgull de l’absència, de Judith Vizcarra, en la qual es mostren fotografies de dones amb aquesta malaltia. Les dones del Rebrot Teatre de Sant Celoni, per la seva banda, van anar una mica més enllà i es van despullar en un calendari benèfic que servirà per recaptar fons per la lluita contra el càncer de mama.

CCOO Vallès Oriental també es va sumar a les reivindicacions d’aquest dia i va engegar la seva campanya Càncer Zero, a través de la qual pretenen eliminar o controlar l’exposició a agents cancerígens en l’entorn laboral. Així doncs, el sindicat exigeix a les mútues d’accidents de treball i malalties professionals, responsables de la seva declaració, que reconeguin i registrin els casos de càncer d’origen professional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram