L’actual seu del Districte va ser durant anys l’Institut Mental de la Santa Creu. Foto: Ajuntament

Durant molts anys, l’edifici que en l’actualitat és la seu del Districte va acollir l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau. Aquesta institució, dependent de l’Hospital de Sant Pau, va funcionar durant gairebé 100 anys, des del 1889 fins al 1987, i ara Nou Barris vol recuperar moltes de les seves històries i els seus secrets, que es mostraran en una exposició en els espais que, fins fa 30 anys, encara servien com a hospital mental.

RECORDS DEL PASSAT
Articulada al voltant de 10 grans plafons, la mostra és la genealogia de la materialització d’un dels projectes que es van dur a terme al Mental. Es tracta del Projecte mèdic raonat, una de les obres del doctor Emili Pi i Molist, una de les principals figures de la història de la psiquiatria al nostre país i l’encarregat del discurs inaugural el dia 19 de desembre de 1889.

Gràcies a aquesta exposició es pot conèixer la feina que va impulsar Pi i Molist, l’ànima de l’Institut, i també es pot fer un recorregut històric des dels seus orígens (que no van ser gens fàcils) passant pels seus anys d’esplendor i el seu final, que va començar a la dècada de 1960. També es pot veure com, especialment durant el segle XIX, van aparèixer per tota la ciutat institucions similars a aquesta.

UN RECINTE MAGNÍFIC
Amb una extensió de 700 metres de llargada i 240 d’amplada, la institució comptava amb 12 pavellons simètrics, on es podia tractar fins a 700 pacients. El complex tenia un ampli vestíbul i escales d’accés a la planta noble. Ja a l’interior, un gran saló d’actes, biblioteca, oficines, un club social i xalets i, per descomptat, totes les instal·lacions i les dependències necessàries per a tots els tractaments dels malalts.

Entre els diferents cossos de l’edifici hi havia 16 patis interiors, que s’encarregaven d’armonitzar i donar un punt de connexió amb la natura. Aquests també servien per ordenar els diferents espais del recinte; a la dreta els pavellons on hi havia els pacients masculins, i a l’esquerra els espais per a les dones. Alhora, tots aquests edificis estaven dividits en funció de la classe social, la malaltia que patien i l’edat. 

Al capdavant de la cura dels malalts hi havia dues ordes religiosos: els Germans i les Germanes Hospitalaris de la Santa Creu, que s’encarregaven de vetllar pels malalts en funció del seu gènere.

Senyalitzant la memòria

A banda dels 10 plafons que articulen bona part del relat històric de l’Institut Mental de la Santa Creu, repartides a l’interior de la seu del Districte hi ha 21 fitxes que configuren el projecte Senyalitzem la memòria, una iniciativa de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, en col·laboració amb el Districte.

De la mà d’aquests documents, el visitant pot intuïr i visualitzar què hi havia antigament i conèixer d’una manera molt visual la història d’aquest edifici i de les persones que el van fer gran.

Tot plegat, una mostra que permet recordar una part significativa de la història d’un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic del districte.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram