Amb la voluntat d’ajudar els joves a tenir millors prespectives de futur, Nou Barris realitza accions de suport en formació, ocupació i inserció laboral a joves vulnerables de 16 a 24 anys.

L’objectiu és apostar per la prevenció de l’abandonament escolar prematur i el fracàs escolar a través de programes i serveis de suport.

Les línies de treball es desenvolupen mitjançant la interrelació entre els diferents agents econòmics del Districte, com els comerciants o els instituts, i a través de potenciar la capacitació professional de cadascun dels participants.

PROGRAMES I SERVEIS

Per treballar en direcció a aquest objectiu, Nou Barris disposa de diversos recursos.

Per un costat, 19 professionals provinents del Pla Jove o l’Espai Jove Les Basses, tècnics de programes d’inserció sociolaboral o els tutors dels cursos de Barcelona Activa, treballen per fomentar la formació entre aquest col·lectiu. Enguany, Nou Barris compta amb nou professionals més que l’any passat dedicats als joves.

D’altra banda, es realitza un treball sistemàtic amb els equips directius i el personal docent de diversos centres per donar-los suport en la transició de l’alumnat sense graduat de secundària. En l’anomenat Pla Jove es realitza un treball individualitzat amb cada alumne, per establir el seu propi itinerari formatiu.

QUATRE NOUS CURSOS

Nou Barris és el districte amb més Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de tota la ciutat. Enguany s’han incrementat en quatre els cursos que s’ofereixen des del Districte arribant als 11. En total, Nou Barris compta amb 187 places per a alumnes de PQPI, 73 més que en cursos anteriors.

Aquest servei permet als joves que no tenen el graduat d’ESO reincorporar-se al sistema educatiu i/o laboral després d’haver fet un curs formatiu. Així, poden especialitzar-se en auxiliar d’hoteleria o fontaneria i calefacció, entre d’altres.

Pel que fa a la diversificació curricular, que inclou tallers formatius o reforç escolar, enguany s’hi ha inclòs una novetat. Es tracta de l’anomenada Empresa Amiga, una opció amb la que s’ofereixen pràctiques en petites empreses del Districte per a l’alumnat de 15 i 16 anys en risc d’abandó prematur dels estudis. L’objectiu d’aquest projecte és que els nois treballin les competències bàsiques relacionades amb el món laboral, aprofitant les possibilitats que ofereixen els equipaments i les empreses.

En aquest programa hi participen 5 centres de Nou barris: Institut Galileo Galilei,  Institut-Escola Roquetes, Institut Pablo Picasso, Institut Guineueta i Institut Barna-Congrés.Els joves de 16 a 19 anys també es poden acollir a algun dels cursos de professionalització que s’imparteixen a les escoles gremials.

Enguany, com a novetat, s’han posat en marxa programes d’Inserció Sociolaboral per 450 persones derivades de serveis socials i 200 més amb itineraris de llarga durada.

TREBALL ALS BARRIS

Un altre dels recursos que Nou Barris utilitza és el  programa Treballs als Barris que s’ha posat en marxa a Roquetes, Torre Baró i Ciutat Meridiana. Dins d’aquest pla s’ha programat un taller d’Ocupació de Mediació Social que consisteix en un mòdul de mediació intercultural per a vuit persones amb pràctiques als barris que formen part del programa.

A més, en aquests barris també s’ha introduit enguany un nou programa de dinamització econòmica i ocupació amb un tècnic específic.

A Torre Baró-Ciutat Meridiana, s’ha activat un programa específic de caràcter experimental i innovador per afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. També per a persones nouvingudes en situació de desavantatge social. Aquesta tasca es porta a terme amb una dotació de dos tècnics i amb la capacitat d’atendre fins a cent persones amb un programa de llarg seguiment.

Pel que fa a l’aspecte laboral s’implantaran programes d’experimentació professional d’una durada de sis mesos de contractació en el que 28 participants realitzaran tasques de protecció i manteniment de zones naturals i periurbanes.

A Roquetes existeix el mateix programa per afavorir l’inserció sociolaboral als nouvinguts. Sobre el programa de dinamització, al barri es contactaran 27 persones durant mig any. 25 d’aquestes persones es dedicaran a tasques de jardineria, una donarà suport a la Plataforma d’Entitats i una altra als serveis socials.

D’altra banda, s’ha posat en marxa un recurs nou per afavorir la inserció sociolaboral de dones amb baixa qualificació. En aquest programa innovador hi poden participar fins a 75 dones de Nou Barris.

Espai de trobada Les Basses

Un dels objectius del Districte és fer de l’Espai Jove Les Basses un indret de referència per als joves de Nou Barris per això s’hi ha creat un espai que oferirà recursos d’orientació professional.

Es tracta d’un espai situat al carrer Teide número 20, al barri de Turó de la Peira, adequat per “reunir-se, conèixer gent, estudiar, llegir, mirar pel·lícules, jugar a tennis taula, a la play…”, expliquen els responsables.

En aquest equipament, hi ha aules d’informàtica i de formació a part d’un espai per a tècnics. A més, hi ha dues aules teòriques on s’ajuda als joves en la recerca de feina, es dóna informació sobre mòduls i programes de promoció laboral o s’explica com accedir al Programa Activa’t o als cursos de formació acadèmica de Barcelona Activa.

Els responsables, el director, un animador i tres informadors, comenten que “volem donar resposta a les necessitats, inquietuds i demandes dels joves des de dues vessants, una  sociolaboral, d’assessorament i formació i una altre sociocultural més lúdica i de  participació”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram