Esther Paéz

Páez és la primera dona que va aconseguir una llicència professional de boxa. Foto cedida

Fa anys que la instructora de boxa de l’Espai de Creació Valeria, Esther Páez, també coneguda com a ‘Flechita’, recorre escoles i casals del districte, com el de la Prosperitat, ensenyant boxa, boxa educatiu a nens i defensa personal a dones, entre altres. “Els hi ensenyo a defensar-se amb objectes quotidians com una bossa, un mòbil o unes claus. Vull donar a les dones més seguretat per moure’s pel carrer”, explica.

Aquesta és una de les raons per les quals Páez és una de les candidates a guanyar el Premi Nou Barris d’enguany en la categoria individual femenina. “És molt important perquè en les competicions Nou Barris sempre ha estat la meva bandera. Ser candidata ja és, per a mi, haver guanyat”, celebra plena d’orgull.

El 1998, una data històrica

Un altre tret característic de la trajectòria de Páez és que va ser, el 1998, la primera dona de l’estat espanyol en aconseguir una llicència professional de boxa. Un fet que, sens dubte, la va convertir en una de les primeres dones a fer que la boxa no només fos cosa d’homes. “Continuar lluitant per la meva carrera és una manera de fer que l’esport femení no decaigui”, afirma, al mateix temps que celebra que actualment hi hagi molta més presència femenina en aquest món. La situació de la boxa, afegeix, ha millorat molt per a les dones i té molt clar que no deixarà que se les discrimini amb cap estereotip de gènere. “Nosaltres no som les flors del jardí, som l’altra meitat”, sentencia.

La votació popular dels Premis Nou Barris està en marxa al web de Línia Nou Barris. Hi ha temps per votar fins al 30 d’abril.