La Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta ha posat en marxa un projecte pilot per fer accessibles el coneixement i la cultura a les persones amb alguna discapacitat. L’equipament està situat a la plaça de Carme Laforet número 11.

La proposta municipal ha aconseguit que en aquest espais s’hi hagi incorporat pantalles de grans dimensions, línia braile i lectors de pantalla per a discapacitats visuals. A més, també compten amb un programari per a persones amb discapacitat intel·lectual.

D’altra banda, també s’ha facilitat l’accés d’aquestes persones amb discapacitat a la tecnologia. En aquest sentit, s’han creat alternatives al ratolí de l’ordinador com joysticks i commutadors i uns sistemes de comunicació alternativa i augmentativa.

UN PROJECTE EN PROVES

El projecte pilot, que s’ha posat en marxa a Nou Barris i a quatre biblioteques més de la ciutat, servirà per comprovar l’efectivitat del projecte. Si els resultats són positius, la iniciativa s’ampliarà a més equipaments de la ciutat.

Concretament, comptant el del Districte, cinc espais culturals de Barcelona ofereixen ja aquest servei als seus usuaris. Les biblioteques triades per dur-lo a terme són Gòtic-Andreu Nin (la Rambla, 30), Sagrada Família (Provença, 480), Francesc Candel (Amnistia Internacional, 10) i Poblenou-Manuel Arranz (Joncar, 35).

Els cinc equipaments municipals han plantejat diverses activitats que es programaran al llarg d’aquest any i que van dirigides a persones amb discapacitat intel·lectual.

El representant de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Carles Riera, ha assenyalat que “Barcelona va ser un referent durant les Olimpíades del 92 amb l’accessibilitat física i ara té el repte de fer accessible la comunicació i el coneixement”. A més, Riera ha explicat que el projecte “ha estat possible gràcies a l’aportació de la fundació Vodafone”, qui s’ha encarregat de la tecnologia.

“Si els usuaris saben que hi poden accedir sense cap estigma vindran, hi haurà un efecte crida”, ha afegit Irma Rognoni, la regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats i presidenta de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

SENSE BARRERES

L’objectiu del projecte és avançar en la supressió de barreres físiques, comunicatives i digitals en equipaments comunitaris, així com promoure la igualtat d’oportunitats en l’ús de les TIC. Alhora, també es conceb com una via per augmentar les oportunitats d’inclusió i participació de les persones amb diversitat funcional que viuen a la ciutat.

Per poder oferir un bon servei a aquests usuaris, el projecte també contempla accions de sensibilització i formació al personal de les biblioteques. A més, als centres també s’hi faran cursos i tallers d’alfabetització cultural.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram