Govern i oposició van evidenciar el seu distanciament. Foto: Ajuntament

Repartiment de culpes. Aquest podria ser un breu resum del ple extraordinari sobre els desnonaments que es va celebrar ahir a l’Ajuntament.

El debat de la sessió es va centrar al voltant d’un informe que l’Ajuntament havia remès als grups. Al document, l’equip de govern feia un petit ‘mea culpa’, ja que admetia que “a pesar del treball fet i la resolució favorable de la majoria dels casos, s’ha posat en evidència una falta d’habitatges socials per posar a disposició de les famílies”. Ja en ple debat, però, el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va reivindicar “l’esforç molt important” fet en polítiques d’habitatge durant els darrers tres anys. Vives va recordar que s’ha “doblat, triplicat i, fins i tot quadruplicat, els ajuts i les accions directes” i va posar com a exemples “el parc d’habitatges de lloguer social, que ha arribat als 2.248 pisos actuals o els 50 milions d’euros que s’han invertit a ajudar 39.000 famílies en risc de perdre casa seva”. Posteriorment, el tinent d’alcalde va recriminar al PSC no haver actuat durant l’esclat de la crisi “fa set o vuit anys” quan governava la ciutat.

Un cop escoltades aquestes crítiques, Carmen Andrés, la veu cantant del PSC durant el ple, va reconèixer errors durant l’etapa de govern socialista, però els va fer extensius a tots els partits que han tingut responsabilitats de govern, tant en l’àmbit de ciutat com de país, durant els darrers anys. Andrés va posar al damunt la taula una de les xifres més contundents en relació als desnonaments: les 732 famílies que des de principis d’any han estat desnonades. “Lideri la Barcelona desnonada i no només la cosmopolita i capital de les ‘smart citites’”, li va etzibar Andrés a l’alcalde Trias.

També va ser dura la intervenció del líder d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, que va demanar “solucions contundents i inajornables” per fer front al problema i va retreure al govern el contrast entre la “fredor distant de les seves xifres i la gent que es mou, a peu de carrer, que fa visible la voracitat dels bancs i obté resultats concrets”. En la mateixa línia que el PSC i ICV-EUiA, es va moure el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, que va retreure al govern que “anuncien coses que no es materialitzen”. Al final del ple la PAH va assegurar que el mateix només havia estat “una carta de bones intencions”.

JORNADA NEGRA
El ple extraordinari d’ahir va arribar després que el passat dilluns 3 de novembre es convertís en una jornada negra a Nou Barris. L’anunci de 16 desnonaments programats per a aquell mateix dia va provocar la mobilització de veïns i organitzacions, que van seguir les dues comitives judicials per intentar aturar els desnonaments. Finalment van poder aturar-ne dos i quatre es van ajornar, mentre que en un cas es va produir un acord entre la família i la propietat.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram