Crea Feina Plus

Foto: Pexels

» Barcelona Activa ofereix ajudes de fins a 8.000 euros per contractar persones en situació d’atur

» Hi ha temps fins al 25 de novembre per accedir a aquestes ajudes directes a empreses i autònoms

Barcelona és una ciutat capaç d’aglutinar i atraure talent. Les empreses cerquen aquesta mà d’obra i aquest talent i estan disposades a ampliar les seves plantilles i enriquir-les amb nous perfils. Per fer-ho, ara compten amb el programa Crea Feina Plus Barcelona, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, que ofereix ajudes a les empreses i als autònoms que contractin persones en situació de vulnerabilitat, especialment si es tracta de joves, dones o majors de 45 anys.

L’edició del 2022 del programa compta amb un pressupost de 2 milions d’euros i en convocatòries anteriors ha permès la creació de 1.000 llocs de feina a Barcelona i a l’àrea metropolitana. El termini és obert fins al 25 de novembre.

La convocatòria ofereix a empreses i a autònoms 5.000 euros per cada nou contracte formalitzat, i 1.000 euros més si la persona contractada pertany a un dels col·lectius amb major taxa d’atur: dones, joves (menors de 30 anys) i majors de 45 anys. A més, hi ha un altre plus de fins a 3.000 euros per contracte si el treballador pertany a un col·lectiu en situació de risc o vulnerable.

Ajudes directes

Les ajudes estan pensades per a persones en situació d’atur de llarga durada (més de 12 mesos dels últims 18) i, especialment, joves, dones, persones majors de 45 anys o bé que pertanyin a algun col·lectiu que estigui en risc d’exclusió. Les noves contractacions han de tenir una durada mínima de sis mesos o bé ser indefinides, per tal que els contractats puguin tenir un mínim d’estabilitat.

El pressupost per a ajudes directes és de 2 milions d’euros

En funció de les circumstàncies, hi ha previstes diverses dotacions. 5.000 euros per contractar homes entre 30 i 44 anys que estiguin a l’atur de llarga durada. 6.000 euros per donar feina a dones, a homes menors de 30 i a majors de 45 anys. En el cas de les persones en risc d’exclusió social, la quantitat de l’aportació oscil·la entre 2.000 i 6.000 euros si es tracta d’una contractació a temps parcial, i fins a 8.000 euros si és una jornada completa.

Crea Feina Plus

Foto: Pexels

Requisits

Les empreses que vulguin demanar les ajudes han de complir una sèrie de requisits. Comptar, com a mínim, amb un centre de treball a l’àrea metropolitana de Barcelona, han de portar més de sis mesos en funcionament i no han d’estar afectades per cap procés de regulació d’ocupació.

També han d’estar al corrent de pagament de les seves obligacions amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Tributària i la Seguretat Social. I han de formalitzar un contracte laboral com a mínim de sis mesos a jornada completa, o també a jornada parcial en casos de contractació de persones en risc d’exclusió. La normativa del programa admet els contractes signats des de l’1 de gener de 2022 i que continuïn en vigor en el moment de presentar la sol·licitud.

El programa ha permès la creació de 1.000 llocs de feina

El màxim de contractacions acceptades per organització és de 10 i el nombre total de persones treballadores amb subvenció no pot superar la plantilla que l’empresa tenia prèviament.

Els tràmits

Per sol·licitar la subvenció cal omplir les dades del formulari que trobareu a la pàgina web de Barcelona Activa i adjuntar la documentació necessària. A continuació, l’aplicatiu generarà una instància de sol·licitud que s’haurà d’annexar i registrar en línia a l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona. Un procés àgil i senzill. La data límit per presentar les sol·licituds és el 25 de novembre.

En la passada convocatòria es van atorgar un total de 642 ajuts destinats a 443 empreses, i en la d’enguany està previst que unes 200 empreses s’acullin al programa de foment de l’ocupació.

Crea Feina Plus

Foto cedida

“He trobat un perfil molt bo i hem fet ‘matching’”

Les ajudes del programa Crea Feina Plus Barcelona tenen una incidència directa i immediata, tant en les persones que busquen feina com en les empreses que cerquen mà d’obra. Barcelona Activa fa de pont i contribueix, d’una banda, a la viabilitat i al projecte de les organitzacions i, de l’altra, a alleugerir les despeses a l’hora de fer noves contractacions. Tot plegat serveix per fomentar l’ocupació de qualitat.

Després de diverses edicions del programa, nombrosos testimonis han fet evident que el mètode funciona i que serveix per facilitar l’accés a la feina a persones amb dificultats. I, alhora, que ofereix un servei molt àgil als empresaris o autònoms que necessiten personal immediatament.

PROCÉS ÀGIL I FÀCIL

La Vanesa Díaz té un parell de forns de pa de la cadena Granier, un a Sants i l’altre a l’Hospitalet, i ha aprofitat el programa per contractar una persona. Es tracta d’una dona en situació d’atur de llarga durada, que no treballava des del 2020. Al forn sempre hi falta gent i és per això que la Vanesa ja té algú més en llista d’espera. “Cal tenir una mica de sort amb els treballadors, però normalment els mantenim”, detalla. Anava buscant per internet subvencions i va trobar les del programa Crea Feina Plus. “Sol·licitar l’ajuda és fàcil i la concessió és molt ràpida”, afirma.

Un cas diferent és el de la Livia Paretti, gerent d’Inmedia Solutions, empresa que ofereix serveis de màrqueting, comunicació i publicitat per a tercers. Ella és una usuària habitual de les ajudes: “Estava buscant dos perfils, i el que faig quan busco personal és contactar amb Barcelona Activa per veure de quina manera em poden acompanyar”. I li ha sortit bé: ”He trobat un perfil molt bo que coincidia amb un programa obert de finançament i hem fet el matching”.

El cas de la Livia és un bon exemple del servei que proporciona Barcelona Activa, més enllà de programes concrets de foment de l’ocupació o de formació. “Per a una microempresa com la nostra, tenir un assessorament que ens indica com s’han de fer les coses i que, a més, ens permet una petita injecció econòmica sempre és or”, il·lustra. Encara més si és un servei àgil i respon prou ràpidament les necessitats de la companyia.

INSERCIÓ LABORAL EFECTIVA

Un altre testimoni és el de la Vicky Martínez, que té una empresa de restauració, Tapas Tapazia, especialitzada en truites de patates, i compta amb un local a Gràcia i, ben aviat, un altre a Consell de Cent. Ella ha sol·licitat ajuda per a dues contractacions indefinides d’ajudants de cuina a jornada parcial del 50%, totes dues pertanyents a col·lectius de risc i que pateixen algun tipus de discapacitat. “Nosaltres portem treballant des del 2019 i teníem molt clar des del principi que volíem fer una restauració amb inserció social i laboral”, explica. Per això treballen amb fundacions que cerquen i filtren el personal i s’encarreguen de tot el procés.

Per últim, l’Adriana Gutiérrez té un obrador de pastisseria al Baix Guinardó, Sugar Corner. Abans de la pandèmia treballava per a restaurants, però ara també ofereix delivery i venda al detall als veïns. El programa de Barcelona Activa li ha permès contractar la persona perfecta per al seu negoci: “És una noia que ha estudiat hostaleria, amb moltes habilitats i moltes ganes de treballar. Estava a l’atur, o sigui que podíem rescatar-la. Només necessitàvem alguna ajuda a la contractació per llançar-nos-hi de cap”.

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram