Aragonès Espai Línia

El president Aragonès, a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’independentisme que representa ERC ja fa temps que va veure que l’actual etapa política que viu Catalunya ha d’estar marcada pel pragmatisme i la gestió política. Els moments de l’èpica han quedat enrere i l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu partit ho tenen clar. Així s’ha evidenciat aquest matí a l’Espai Línia, on Aragonès ha estrenat el cicle de conferències polítiques de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social en el marc de la campanya electoral del 12M. Era el dia de parlar de polítiques socials i això ha permès a Aragonès fer un discurs socialdemòcrata clàssic, amb una clara reivindicació d’aquest bon invent europeu històric que és l’estat del benestar. I en aquest escenari, Aragonès ha parlat de la Catalunya “dels vuit milions” per reivindicar “una societat forta amb un estat del benestar fort”. “No es pot pretendre gestionar la Catalunya dels vuit milions amb els recursos de la Catalunya dels sis milions”, ha afegit.

I és aquí on ha aparegut la proposta estrella del president de la Generalitat, i candidat d’ERC, d’un “finançament singular” per a Catalunya, presentada ja fa setmanes. Un sistema de finançament que Aragonès ha reivindicat, en un primer moment, amb aquesta idea: “Recuperem el control dels impostos que paguem”. Un marc polític, el de recuperar el control, que per un moment ha tingut una petita reminiscència ‘brexitiana’, ja que un dels grans lemes dels partidaris del Brexit va ser el Take back control (“Recuperar el control”).

Aragonès Espai Línia

La sala auditori de l’Espai Línia s’ha omplert de premsa i de representants de les entitats. Foto: Espai Línia

Més enllà d’aquest fet puntual, Aragonès ha remarcat que la seva prioritat per a la pròxima legislatura, si és president, serà aconseguir aquest nou finançament “a l’estil basc o navarrès”, perquè actualment s’està evidenciant, considera el candidat d’ERC, “la diferència entre disposar o no dels impostos que pagues”.

La clau de la caixa, un altre dels conceptes utilitzats avui per Aragonès, és fonamental, ha remarcat el candidat republicà, per poder combatre un dels grans reptes que Catalunya té com a país: les desigualtats soci