El consistori augmentarà enguany en 20 milions d’euros la despesa social. Els recursos permetran incrementar l’atenció a les persones en 12 milions i la inversió en equipaments socials en 8,2 milions d’euros més.

Un milió d’aquests euros es destinarà a garantir un servei de berenar-sopar per a un miler d’infants que pateixen dèficit d’alimentació.

Dos més, serviran per incrementar el servei de teleassistència, una mesura que preveu acabar amb l’actual llista d’espera en la qual ja hi ha 800 avis.

A través d’aquest pacte s’acorda que tres milions d’euros es destinaran a augmentar la cobertura del servei d’atenció domiciliària per a persones dependents.

De la mateixa manera, també augmenten en un milió les ajudes a les famílies per pagar el pis o l’alimentació així com les subvencions complementàries per a l’accés a la vivenda (400.000 euros).

En aquest sentit, també s’incrementa el suport a les famílies desnonades amb una partida de 200.000 euros i es crea una línia extraordinària per a entitats (un milió).

D’altra banda, per al reforç de programes socials per a menors iniciats en el consum de drogues i alcohol l’Ajuntament destinarà 2,6 milions.

En l’àmbit d’equipaments, es renovaran o construiran casals de barri, d’avis i centres de serveis socials així com un centre integral per a persones sense sostre que encara no està determinat on s’ubicarà.

Dignificar les ajudes

Amb la voluntat de “dignificar” la manera en que les persones necessitades reben les ajudes alimentàries, l’any passat es va posar en marxa el projecte DISA (Distribució d’Aliments Solidaris) de la mà de l’Arxiprestat de Trinitat-Roquetes.

Els usuaris d’aquest local, al barri de Porta, compren mitjançant una targeta de punts que se’ls atorga segons el nombre de membres de la família i els productes que necessiten, tots ells procedents del Banc dels Aliments. Es tracta d’un servei que agrada a l’Ajuntament que és “més partidari de donar recursos que de fer menjadors perquè la gent prefereix dinar a casa”. En aquest sentit, el consistori està elaborant el mapa de distribució d’aliments a la ciutat.

D’altra banda, des del consistori es recorda que l’any passat es van obrir tres nous menjadors socials municipals amb el que la xarxa ja arriba als 17 centres. Entre tots els menjadors sumen 1.541 places i es calcula que l’any passat es van repartir prop de 416.984 racions, un 11% més que al 2011. A Nou Barris n’hi ha un al Turó de la Peira per menors en risc d’exclusió social.