Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Jaume Collboni esprem les últimes setmanes abans de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. En aquesta entrevista amb Línia Nou Barris, el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona repassa les principals qüestions que han marcat el mandat al districte.

Moltes zones de Nou Barris pateixen una pobresa estructural que sembla que no tingui solució. Què ha de fer l’Ajuntament que fins ara no hagi fet?
Solucionar els problemes estructurals que afecten de manera diversa Nou Barris requereix inversions, molta constància i grans complicitats amb els veïns. Estem parlant d’una qüestió que té una dimensió educativa i econòmica, però també urbanística i d’infraestructures. Des del PSC defensem una Barcelona ordenada, que generi oportunitats i que recuperi l’orgull de pertinença. Vull deixar clar que l’Ajuntament pot i ha de fer més, des del punt de vista de reforçar els serveis públics, descentralitzar polítiques i apostar per projectes que creïn noves oportunitats, però també tinc molt clar que no som els únics que hi hem d’intervenir. De fet, alguns dels principals problemes vinculats amb la pobresa i les desigualtats tenen a veure amb qüestions com el món laboral o l’habitatge, en les quals l’Ajuntament és un actor més, tot i que la principal administració responsable n’és la Generalitat, i aquesta no està complint prou amb Barcelona.

“L’Ajuntament pot i ha de fer més per a Nou Barris, però la Generalitat també”

Una de les cares més cruels d’aquesta pobresa són els desnonaments, que sovint colpegen amb força el districte. Està satisfet amb la tasca que ha fet el consistori per mitigar aquesta problemàtica?
Crec que la tasca de l’Ajuntament i del Districte en aquesta matèria ha sigut força positiva. Ara bé, voldria assenyalar dos punts que penso que són importants. El primer és que necessitem construir més habitatge social, i en aquesta matèria hem vist molta deixadesa per part de la Generalitat, que pràcticament no ha fet res. El segon és que la lluita contra les desigualtats no ens ha de fer oblidar que darrere de la problemàtica dels desnonaments de vegades s’hi amaguen altres realitats relacionades amb les ocupacions delinqüencials, que pertorben el benestar dels veïns. Per això, des del PSC hem proposat que les mateixes comunitats de veïns tinguin un paper més actiu i que puguin presentar denúncia quan es produeix una d’aquestes ocupacions. També que calgui un document legal per acreditar la titularitat de la propietat o del lloguer, i que el desallotjament es pugui produir en un termini màxim de 72 hores.

Vostè ens deia fa poc més d’un any que un dels seus objectius és fer de Nou Barris un motor econòmic de la ciutat i atraure-hi inversions de primer nivell. Hi ha alguna d’aquestes inversions que estigui encarrilada?
Quan ho vaig anunciar, precisament es van incrementar els programes de capacitació digital i de foment de noves emprenedories al Cibernàrium de Nou Barris, una aposta emmarcada en una estratègia de suport a la diversificació de l’economia del districte cap a sectors tecnològics i d’alt valor afegit. Una estratègia que també aposta per la col·laboració publicoprivada, amb l’establiment, dins del Parc Tecnològic de Barcelona, d’un campus gratuït de programació que en un futur pròxim ens permetrà comptar amb nous professionals qualificats i que ens ajudarà a continuar generant un entorn tecnològic i innovador al districte.

Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Si parlem d’equipaments, i més concretament dels del solar de la Ideal Plàstica Flor, per què es va decidir, finalment, ampliar el futur auditori? Els veïns denuncien que la resta d’equipaments perdran metres quadrats…
Per una raó ben senzilla. Avui, a Nou Barris no tenim cap auditori d’alta o mitjana capacitat on puguin venir espectacles que sí que ho poden fer a altres punts de la ciutat, i això és important per generar noves oportunitats culturals al districte en un equipament de primer nivell, del qual els veïns i les veïnes es puguin sentir orgullosos. A més, vull recordar que, quan es va expropiar aquest solar en temps de l’alcalde Hereu, la voluntat era fer-hi un auditori de districte i una biblioteca. Actualment, el projecte que s’ha definit és més ambiciós i dona com a resultat un ús polivalent i molt dinàmic, donant també espai a l’esport, a la cultura i a les activitats veïnals.

“De vegades, darrere dels desnonaments s’hi amaguen ocupacions delinqüencials”

El 2018 ens deia en una entrevista que “si una ciutat no està neta i segura, la resta no funciona”. A Ciutat Meridiana, darrerament hi ha hagut moltes queixes i els veïns diuen que el barri està brut…
Cal reconèixer la realitat. No estic satisfet de com ha anat el canvi de la contracta de neteja, ja que no s’ha treballat prou bé la transició de l’antiga contracta a la nova i això ha generat tensions en algunes zones. Malgrat tot, cal dir que aquests canvis també han topat amb els problemes derivats de la pandèmia i que ara estem patint alguns problemes de subministraments de nous materials i vehicles a conseqüència de la guerra a Ucraïna. En qualsevol cas, la nova contracta suposa un increment de recursos important, i allà on ja s’ha desplegat la neteja ha millorat. No tinc cap dubte que és un tema que es pot resoldre i que resoldrem. Una de les primeres coses que faré quan sigui alcalde és seure amb les empreses concessionàries i exigir que compleixin.

El juliol del 2020, el regidor Marcé ens deia que volia combatre l’estigmatització de Nou Barris. Creu que s’ha aconseguit trencar aquest estigma?
Els alcaldes i regidors socialistes sempre hem combatut aquest estigma i aquesta mala premsa que, de forma injusta, de vegades s’ha volgut donar a Nou Barris, sobretot per part d’aquells que, per cert, no trepitgen el districte des de fa anys. Per al PSC, la millora de Nou Barris sempre ha sigut una prioritat, i ho dic amb molt orgull. Només cal veure el que es deia de barris com Verdum o la Prosperitat fa anys i el que se’n diu ara. Tot i això, hem de continuar treballant per combatre aquesta visió, especialment en punts concrets com la zona nord del districte, i crec que en aquest mandat s’ha contribuït a fer-ho.

“No estic satisfet de com ha anat el canvi de la contracta de neteja”

Pot posar algun exemple?
El Nou Parc de l’Aqüeducte, dignificant un espai deteriorat a Ciutat Meridiana, o la celebració d’activitats de la Mercè a la zona nord. Aquests són alguns passos concrets cap a la plena normalització del districte com a part essencial de Barcelona. També hem treballat molt per millorar el comerç del districte, i la realitat és que Nou Barris té el comerç de proximitat que millor s’ha recuperat després de la pandèmia, amb indicadors millors que els de la resta de la ciutat. Això sense oblidar el magnífic acte d’encesa dels llums de Nadal a la ciutat, que enguany es va celebrar al districte, o les jornades econòmiques que el regidor Marcé ha impulsat per segon any consecutiu. En definitiva, Nou Barris és un magnífic exponent de la millor Barcelona: generosa, solidària i orgullosa de si mateixa i dels seus barris. El meu compromís és continuar treballant perquè Nou Barris sigui reconegut com el que és: un dels millors llocs de la ciutat.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram