El nou sistema per evitar vessaments al mar a Badalona. Foto: Ajuntament

La temporada de bany va arrencar el passat cap de setmana amb l’anunci de la instal·lació dels darrers components del “nou” sistema per reduir l’abocament de residus sòlids al mar. La notícia saltava el passat 9 de maig, quan La Vanguardia es feia ressò de la iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Badalona per posar a fre als vessaments que es produeixen cada cop que plou fort a la ciutat.

L’optimisme inicial d’algunes entitats veïnals s’ha anat esvaint amb el pas dels dies i a mesura que s’han anat fent públics més detalls del flamant mecanisme, que consisteix en tretze estructures metàl·liques dentades col·locades a la sortida dels eixugadors que serveixen per evitar el col·lapse del col·lector de Llevant.

Segons ha denunciat Badalona Mar a través de les xarxes socials, aquest sistema és el mateix que es va utilitzar el 2018 en un estudi pilot a la Mora i que ja va ser titllat d'”insuficient” per part del consistori en diverses ocasions. En declaracions a Badalona Comunicació el desembre del 2019, l’aleshores cap de medi ambient de l’Ajuntament, Gregori Muñoz, ja apuntava que quan hi ha un sobreeiximent el “volum i l’alçada” de l’aigua són tan grans que “difícilment” poden aturar el pas de sòlids al mar.

Malgrat els dubtes sobre l’eficiència del sistema en episodis de forta pluja, les dades facilitades pel consistori sobre la prova pilot amb només tres d’aquestes estructures apunten que durant el 2020 es va evitar que prop de 18.000 litres de residus arribessin al mar, el 75% dels quals eren plàstics. L’inici de la nova temporada de bany serà una bona oportunitat per acabar d’esclarir els dubtes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram