exposició

Tres persones visiten l’exposició. Foto: Ajuntament

La mostra ‘Panteó dels soldats d’ultramar: monument funerari als soldats de les guerres colonials de 1898 del cementiri de les Corts’ està oberta fins al pròxim 30 d’abril a la seu del Districte.

L’exposició recrea el Panteó situat al cementiri de les Corts i està dedicat als soldats que havien lluitat a les guerres colonials de Cuba i Filipines. A més, durant el recorregut pel saló expositiu, es pot conèixer la història del conflicte gràcies a la investigació de Daniel Venteo, comissari de l’exposició.

La història es remunta al 1904, quan l’Ajuntament va inaugurar al cementiri de les Corts un panteó dedicat als soldats d’aquelles guerres. La iniciativa no tenia precedents a tot l’Estat i va sorgir uns mesos abans de l’agregació de les Corts a Barcelona. Així doncs, l’abril de 1897, la Creu Roja espanyola havia aconseguit de l’alcaldia de l’antic municipi independent un solar al cementiri on poguessin ser enterrades les restes mortals dels soldats repatriats que havien mort a la guerra.

En col·laboració amb l’Ajuntament, el projecte de la Creu Roja es va fer més gran fins a convertir-se un mausoleu monumental on, des d’aleshores, es guarda memòria i homenatge a les víctimes del conflicte colonial que va afectar, especialment, als fills de famílies humils.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram