La figura de l’edifici de Montnegre, 44-46. Foto: Twitter (@somcampdelacreu)

El cap de moltó que decorava l’edifici de Montnegre, 44-46, al Camp de la Creu, ja no hi és. La figura, coneguda popularment com a cap de boc i convertida en símbol veïnal, es troba ara a l’Arxiu de les Corts, on el Districte la va traslladar el passat dia 6 després de retirar-la per salvar-la de l’enderroc sine die de l’històric immoble al qual pertanyia.

Des de la plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells creuen que l’enderroc podria produir-se aquesta mateixa setmana, mentre que el Districte insisteix a dir que “encara no hi ha data”. Nora Miquel, integrant de l’entitat, lamenta la manca de diàleg amb els veïns, especialment amb aquells que ja han estat expropiats de casa seva però que no saben quan aniran a terra els edificis ni quan rebran les claus dels pisos on seran reallotjats. “Els van dir que les rebrien al setembre, però encara no en saben res”, assegura Miquel, que concreta que als veïns que viuen a tocar de Montnegre, 44-46 tampoc els han donat més detalls de l’enderroc.

D’altra banda, recorda que aquest edifici té un grau de protecció D (el més baix) i que en les últimes setmanes l’Ajuntament ha aprovat definitivament una ordenança per augmentar el control sobre els enderrocs d’edificis emblemàtics. Tal com informa el consistori, mentre que fins ara només calia un comunicat diferit per tirar a terra un edifici no protegit, d’ara endavant “s’haurà de tramitar una llicència i presentar un informe vinculat a la memòria històrica per avaluar si l’element a enderrocar té valor patrimonial”. “Al Camp de la Creu no s’està aplicant aquesta mesura”, critica Miquel.

En mal moment i sense consultar els veïns

Pel que fa al cas concret de la retirada del cap de boc, el regidor de les Corts, Joan Ramon Riera, va explicar en el plenari del Districte del dia 4 que se n’encarregaria una empresa especialitzada per garantir la conservació en bon estat de la figura. La plataforma veïnal, però, es queixa que no es consultés prèviament els veïns i que s’acabés retirant dos dies abans dels actes de la Festa Major a la plaça del Carme, organitzats precisament per reivindicar el passat del Camp de la Creu. “Feia quatre anys que no s’hi feia res, almenys es podrien haver esperat”, diu Miquel.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram