Banchelli va començar la vaga de fam l’1 de març. Foto: Cristian López

“Sé que és una situació extrema però ara mateix no tinc res més que la meva vida. S’està produint una injustícia i ho faig per una qüestió de dignitat”. Amb aquesta cruesa s’explica, en conversa amb Línia Horta, Claudio Banchelli, un dels tres afectats pel desallotjament fet l’octubre del 2014 del bloc del número 91 del carrer Santa Rosalia que encara no ha resolt la seva situació. Banchelli, que en el moment d’esciure aquesta notícia fa 16 dies que està en vaga de fam, ha optat per aquesta mesura radical en senyal de protesta per les indemnitzacions “ridícules” que ell i dues veïnes més -Encarna Mingorance i Josefa Díaz- han rebut per l’expropiació.

El desallotjament del bloc del número 91 del carrer Santa Rosalia es va executar quan es va comprovar el mal estat de les bigues. Posteriorment va arribar l’expropiació per part de l’Ajuntament. De fet, l’operació ja estava prevista a la reforma urbanística del Carmel del 2008. El desallotjament va ser traumàtic i una trentena d’afectats van haver de viure en un hotel durant un any. Després d’unes negociacions dures i pesades, la majoria d’afectats van poder passar pàgina i seguir endavant.

EL CAS, ALS JUTJATS
Banchelli, que s’explica bé i amb energia tot i la vaga de fam, dibuixa una situació que ja va més enllà de les indemnitzacions. “Em sento enganyat i no puc més. Hi ha un procés judicial en marxa però des d’un punt de vista personal ja no hi tinc res a veure”, explica. I és que, malgrat tot, la situació d’en Claudio, l’Encarna i la Josefa, que s’han unit molt durant tot aquest temps, es resoldrà als jutjats. Fa un any, a petició del mateix Banchelli, un jutge va aturar cautelarment l’enderroc de l’edifici. Això va permetre obrir una nova via perquè els veïns poguessin aconseguir més compensacions.

En tot aquest llarg procés, Banchelli també es mostra molt crític amb el Districte, a qui acusa de no haver mostrat prou interès en el cas. “No interessa una solució política perquè, si interessés, ja n’hi hauria una”, afirma. De fet, en una tenda de campanya que Banchelli, Mingorance i Díaz han col·locat a davant del bloc, s’hi pot llegir un missatge adreçat a la regidora del Districte que diu “Mercedes Vidal manipuladora”. A la paret, una altra pintada diu “Modalitat: vaga de fam”.

Des del Districte però, asseguren que ara mateix no hi ha solució política viable per al cas fins que no hi hagi sentència judicial. En declaracions a Betevé, Pau Gonzàlez, conseller de Barcelona en Comú, ha explicat que “ara no es pot decidir políticament augmentar les indemnitzacions, perquè hi ha unes expropiacions fixades a proposta de gestió urbanística de l’Ajuntament i algunes per un tribunal d’expropiacions”. “Tenim la voluntat de resoldre aquest cas però no tenim capacitat per poder decidir políticament la quantitat de les indemnitzacions”, assegura.

SUPORT VEÏNAL
Al llarg de tota la conversa, Banchelli deixa clar que no té previst deixar la vaga de fam. “Estic decidit a arribar fins a l’extrem que faci falta. El meu fill té la potestat, si convé, de decidir per mi”, afirma. Com que en tota història sempre hi ha un costat positiu, Banchelli es queda amb “la solidaritat i l’afecte dels veïns, que és increïble”. “I els partits també s’han interessat per mi”, diu. Per a qui no té paraules tan agradables és per a l’Associació de Veïns de la Teixonera. “M’han abandonat”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram