David Gardner, director del Financial Times, afirma que ‘si Madrid no s’avé a negociar, l’estat espanyol entrarà en una crisi constitucional. Cal cercar bé les vies polítiques i legals perquè un poble expressi de manera democràtica la seva voluntat’. Gardner ha defensat el dret de decidir de Catalunya en una entrevista a l’ACN. Coneixedor de les relacions entre Catalunya i Espanya, el periodista és taxatiu i assenyala que ‘ningú no pot prohibir una consulta i que és necessari acordar-la’. No creu que Catalunya arribi a ser independent a curt termini i subratlla que un dels principals problemes entre Catalunya i Espanya és la manca de voluntat de negociació per part del govern espanyol. ‘O es negocia o s’entrarà en una crisi constitucional’, adverteix. Gardner, que ara viu a Beirut però ha passat anys en diversos punts del planeta com a corresponsal del ‘Financial Times’, assenyala que a l’exterior no es comprèn ‘del tot’ la voluntat d’independència de Catalunya perquè no hi va haver inputs mediàtics en aquest sentit fins l’any passat. Els clams independentistes catalans ‘van agafar tothom per sorpresa’. Gardner creu que els mitjans internacionals s’han centrat molt en el pacte fiscal i les relacions econòmiques de Catalunya i Espanya, i assenyala que el problema va molt més enllà que això.

Entre final dels anys setanta i principi dels vuitanta, Gardner va ser corresponsal del Financial Times a l’estat espanyol i va viure a Barcelona, Madrid i el País Basc. Des d’aleshores, ha viatjat en diverses ocasions a Espanya per feina i l’any passat va tornar a Catalunya i va escriure diversos articles al rotatiu anglès sobre el país. El periodista va viure la transició espanyola en la primera línia informativa. ‘Totes les transicions són incompletes, són tan difícils que impliquen compromisos que no satisfan totes les parts’, reflexiona. En el cas espanyol, no comprèn per quin motiu la constitució es va plantejar com quelcom ‘irreformable’ i veu en aquest fet part de l’arrel dels problemes entre Catalunya i Espanya. Caldria canviar la Constitució? ‘Per què no?’, respon. ‘Hi ha moltes veus de tot l’espectre polític a Espanya’ que plantegen la revisió de la carta magna, diu.

Una altra part del problema cal buscar-la en la fórmula del ‘cafè per a tothom’. Gardner assenyala que es veia a venir que, en un moment de crisi financera com l’actual, acabarien sorgint ‘problemes fiscals molt greus’. ‘Hi ha una insatisfacció a Catalunya i el País Basc, les dues regions per les quals va ser creat el sistema autonòmic. Caldria tornar a examinar el model, creu. I molts en aquest país creiem el mateix que ell. Fins i tot, dels drets dels catalans se n’adonen a milers de quilòmetres d’aquí, i, en canvi, els espanyols s’hi oposen frontalment, segurament perquè si es fa una consulta, el sí a la independència arrasarà. El temps juga a favor de Catalunya, i com més s’hi oposin, més empenta i decisió agafarà el país. Les declaracions de persones amb pes polític i social com Gardner o el premier britànic, Cameron, no haurien de deixar indiferent de cap manera el Govern espanyol.

Per Toni Martínez / Sant Andreu

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram