Oriol López

A hores d’ara tothom té clar que un dels objectius estratègics d’Esquerra Republicana de cara a les pròximes eleccions municipals és continuar fent forat a les zones metropolitanes del país, allà on més població es concentra i on tradicionalment l’independentisme ha tingut més dificultats per fer arribar el seu missatge. Una tendència que ha anat variant els darrers anys, en els quals ERC s’ha anat consolidant com a segona força, assolint fins i tot l’alcaldia en grans ciutats, com Sant Vicenç dels Horts, Sabadell, Tarragona, Sant Cugat i Sant Feliu de Llobregat, i també formant part del govern en d’altres, com Badalona, Castelldefels i Montcada i Reixac, per posar alguns exemples. Però ha arribat l’hora de fer un pas més, i aquesta voluntat es pot comprovar en l’elecció dels caps de llista republicans per a les eleccions del pròxim mes de maig. El cas més paradigmàtic és el de Gabriel Rufián, que recentment ha estat presentat com a candidat a l’alcaldia de Santa Coloma i que serà un dels referents més importants en aquesta aposta per continuar creixent en l’àmbit metropolità.

Els darrers 40 anys, els municipis amb més població de les grans àrees metropolitanes del país han estat governats de forma molt majoritària i ininterrompuda pel PSC, que a hores d’ara representa un model de gestió municipal caduc, basat en el clientelisme i esquitxat, de vegades, per diversos casos de corrupció (cas Mercuri a Sabadell, cas Consell Esportiu a l’Hospitalet, cas Inipro a Tarragona…). En contraposició, des d’Esquerra Republicana proposem el nostre model basat en els valors republicans que ens defineixen des de fa més de 90 anys, amb la transparència, l’honestedat i el compromís amb el bé comú com a banderes que ens han de permetre transformar els municipis per millorar la vida de la ciutadania.

Per fer realitat un canvi de model cal que el republicanisme continuï creixent a les zones metropolitanes

Això és el que veritablement ens mou: ser al costat de la gent per millorar la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. Amb aquest objectiu treballem des de cadascun dels municipis del país on tenim representació i des de totes les institucions que liderem, començant per la Generalitat de Catalunya. En canvi, la manca de preocupació dels socialistes pel benestar del conjunt de la ciutadania, especialment de les persones que viuen a l’àrea metropolitana, s’evidencia en la pèssima realitat de l’únic servei de Catalunya que gestiona al 100% el govern de l’Estat: Rodalies. ¿De què serveix regalar títols de transport si a l’hora de la veritat les persones que agafen un tren cada matí han de patir les deficiències d’un servei que els provoca l’angoixa de no saber si podran arribar al seu lloc de feina o a recollir els seus fills a l’escola? Ja n’hi ha prou de governar d’esquena a la ciutadania.

Per fer realitat aquest canvi de model cal que el republicanisme continuï creixent a les zones metropolitanes. És imprescindible per poder avançar en els dos grans objectius: d’una banda, ajudar la ciutadania en uns moments de grans dificultats, a causa de la inflació i l’augment dels preus dels serveis, i, d’altra banda, fer créixer el suport a la República catalana, ja que disposar de les eines d’un estat per posar-les al servei de la ciutadania és fonamental per poder millorar, de forma plenament efectiva, la vida de la ciutadania del nostre país. Com bé diu Gabriel Rufián, l’àrea metropolitana no és del PSOE, no és de Ferraz, és de la seva gent. Per això volem comptar amb totes i cadascuna de les persones que viuen a les zones metropolitanes del país per escriure conjuntament el futur. Un futur que volem republicà, pròsper i socialment just.

Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans d’Esquerra Republicana