Yolanda Van Amersfoort s’encarrega de tenir cura de gats des de fa 10 anys. J. S.

Al carrer Astúries, 40, hi ha una façana plena de grafits. L’acumulació de pintades, una sobre l’altra, no permeten apreciar que, enmig de tanta pintura, hi ha una porta metàl·lica, tancada amb un gran candau. Es tracta de l’entrada de l’antiga casa okupada Can Titella. Després de ser desallotjada, les seves runes van passar a tenir un altre tipus d’inquilins: una colònia de gats.

Ara ja fa un temps que la colònia està controlada. Gràcies a l’esforç i el treball de l’entitat Fundació Silvestre, que a través dels seus afiliats de Gràcia han esterilitzat tots els seus membres i els alimenten d’una manera adequada. “En el moment que vam entrar, eren un total de 24 gats, i vam iniciar l’esterilització complerta de la colònia, cosa que és imprescindible”, explica una de les seves membres, Yolanda Van Amersfoort.

L’acord entre el propietari de la finca i la Fundació ha permés que els gats hagin viscut en aquest pati interior. A finals de febrer, però, va arribar una mala notícia. El propietari ha aconseguit un possible comprador de l’immoble i ha demanat als cuidadors dels animals que abandonin la casa. Els han donat de termini fins a finals d’abril.

TASCA ALTRUÏSTA

Yolanda Van Amersfoort va començar a tenir cura dels gats del carrer, com la majoria de persones, posant-los un platet amb una mica de menjar. D’això en fa deu anys. La seva feina dins de la Fundació Silvestre, però, és molt més metòdica i amb un objectiu ben definit. La seva tasca va dirigida a millorar les condicions de vida del gat. Això implica diferents accions, com la d’esterilitzar als membres de la colònia i aportar-los el menjar i l’aigua necessàris. El control de la colònia permet els periòdics exàmens veterinaris i la seva marcació.

Aquesta tasca comporta una conseqüència complementària, que és la millora de la relació entre el veïnat i la comunitat de gats. “Volem dissociar la idea de la presència de gats amb la brutícia; amb un bon pinso i la neteja regular de la sorra, una colònia de gats no és gens bruta, al contrari”, afirma Van Amersfoort.

Avui en dia, són uns 15 voluntaris de la Fundació Silvestre que treballen a Gràcia, i han arribat a esterilitzar més de 800 gats. “L’objectiu és, en el cas dels cadells o dels gats més mansos, donar-los en adopció; i a la resta de la colònia mantenir-la en les millors condicions de salut”, indica aquesta veïna, que admet que tots ells treballen de forma voluntària. De fet, la seva col·laboració amb el districte inclou el pagament de les operacions d’esterilització, però la resta de despeses, com menjar, aigua o cures, depén absolutament de la voluntat dels membres.

MARXA FORÇADA

L’anunci de la futura venda de l’immoble ha estat un gerro d’aigua freda per als membres de la Fundació Silvestre. “Poc a poc havíem acondicionat Can Titella per a ubicar-hi els gats del carrer que serien donats en adopció”, es lamenta Van Amersfoort. Els membres de l’entitat reclamen la implicació del districte per tal de salvar la colònia.

“No pots deixar el gats en cap altre lloc, al Parc Güell, per exemple, ja que és com abandonar-los, aquests gats no es poden quedar aquí, però necessiten un entorn similar; en definitiva, necessitem un mecenes que ens vulgui cedir un pati interior com aquest, o una solució per part de l’Ajuntament, que ens pugui habilitar un espai”, indica la representant de l’entitat. Van Amersfoort intenta ser optimista malgrat l’angoixa pels gats. “Tenim una relació amb el districte molt correcta i estem en contacte amb ells, pel que estem a l’expectativa d’una solució”, explica i recorda que la tasca dels voluntaris sempre ha estat “altruïsta, fent-nos càrrec de les despeses i volent implicar al veïnat de Gràcia en la cura dels gats”. Els membres de l’entitat difonen entre el veïnat de les colònies la seva feina i ensenyen “com els gats poden viure en total concòrdia amb els veïns”.

UN CENTRE D’ADOPCIÓ

La desil·lusió dels membres de l’entitat encara ha estat més gran, tenint en compte les expectatives que tenien vers el futur de l’immoble al carrer Astúries. Arran l’interés d’algunes persones, sobretot persones grans, que van voluntàriament a donar menjar i fer companyia als gats, i a la necessitat que la Fundació Silvestre té d’un espai d’estada per als gats que seran adoptats, els seus membres s’havien plantejat la possibilitat de crear un espai d’entrada lliure i, en aquest sentit, Can Titella seria, després d’algunes millores, idònïa.

“Ens agradaria tenir un punt d’adopció, un espai on la gent pugués veure els gats i acollir-los en adopció; on els voluntaris puguessin estar-se una estona amb els gats i on, també, puguessin anar grups escolars per conèixer la realitat de les colònies de gats a la Vila de Gràcia”, destaca Yolanda Van Amersfoort, que no perd l’esperança que un mecenes i l’Ajuntament donin una resposta als animals que ella mateixa cuida.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram