La Clínica Delfos té un deute que ronda els 20 milions d’euros. elplanetadesaba.blogspot.com

Les conseqüències de la crisi econòmica s’estan notant especialment a sectors com el de la sanitat. Després de mesos vivint en la incertesa de no saber com s’acabarien concretant les reta­llades pressupostàries que hauran d’afrontar el gran gruix de centres hospitalaris catalans, els treballadors de la sanitat pública comencen a conèixer les línies bàsiques que seguirà la tisorada. Tot i que en un principi es parlava de tancar quiròfans, reduir alguns dels serveis que reben el pacients i optimitzar els processos interns de gestió, tot just uns mesos després comencen a albirar-se els primers Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), i els acomiadaments que aquests comporten.

ERO A L’ESPERANÇA

Un dels primers centres públics en acomiadar personal serà l’Hospital de l’Esperança. Així ho va anunciar la setmana passada la direcció de l’ens gestor de l’hospital, el Parc Salut Mar, que es va mostrar partidària de presentar un ERO que suposaria l’acomiadament de 194 treba­lladors, entre infermeres, auxiliars i metges, per tal de fer front a la retallada de 15 milions d’euros que haurà de patir el seu pressupost. L’ERO no afectaria únicament als professionals de l’Esperança, sinó que també repercutiria en els empleats de la resta de centres que gestiona el Parc Salut Mar: Hospital del Mar, Centre Fòrum, Centre Perecamps i Centres Assistencials Emili Mira i López.

Segons els sindicats Metges de Catalunya i Comisions Obreres, els prop de 3.200 treballadors del Parc Salut Mar han rebutjat aquest pla d’acomiadaments i asseguren que presentaran tots els recursos que calgui per tirar-lo enrere. Les mesures de pressió del col·lectiu de professionals de la sanitat es van tornar a evidenciar el passat 20 de juny quan prop de 200 treballadors van formar una cadena humana a l’entrada de l’Hospital del Mar per mostrar el seu rebuig a l’ERO planejat. El delegat de Metges de Catalunya i president del comitè d’empresa del consorci Parc Salut Mar, Josep Maria Puig, es va mostrar contrari amb l’ERO i va criticar que el seu anunci és una maniobra per pressionar la plantilla per tal que aquesta accepti una rebaixa del conveni a canvi de conservar el treball. Puig va explicar que els treballadors estan disposats a seguir negociant fins al final, però va assegurar que “en cap cas ens deixarem el conveni pel camí”. Aquesta afirmació de Puig fa referència al conjunt de mesures que la direcció del Parc Salut ha proposat als terballadors per tal d’intentar deixar la xifra d’acomiadaments en prop de la seixantena. Aquestes afecten a les condicions laborals dels treballadors i són tres: reduir un 50% la quinzena paga que els empleats reben com a premi per l’assistència i la puntualitat al treball, la reducció de dos dies de vacances a Nadal i dos dies de lliure disposició, i que l’empresa deixi de complementar la part del salari que no cobreix la Seguretat Social en cas de baixa laboral.

El comitè d’empresa del Parc Salut Mar ha afirmat que ells també estan disposat a seguir amb la negociació fins a l’últim moment, però han posat data a aquest últim moment. Si els treballadors del consorci no accepten la bateria de mesures proposades per la direcció l’ERO s’aprovarà aquest 30 de juny. Aquell mateix dia, els empleats de l’Hospital de l’Esperança han preparat una marxa de protesta que els durà fins a l’Hospital del Mar.

CONCURS DE CREDITORS

La Sanitat, tot i que dividida en dos sectors, el públic i el privat, la majoria de vegades treballa com un conjunt. És per això que si la crisi afectava al sector públic, irremediablement havia d’afectar també al privat. En aquest sentit, la Clínica Delfos va presentar a finals de maig un concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) per un deute que ronda els 20 milions d’euros, que el jutjat mercantil número 7 de Barcelona va acceptar. El centre mèdic de l’avinguda Vallcarca es troba ja en mans de dos administradors concursals que disposen d’un termini de dos mesos per negociar un pla de viabilitat amb els 355 creditors i els 343 treballadors del centre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram