El govern de Colau ha aconseguit tirar endavant la modificació pressupostària després de mesos de negociacions. Foto: Línia

Ja era hora. Això és segurament el que ahir devia pensar l’alcaldessa Ada Colau després d’aconseguir aprovar la modificació pressupostària de 275 milions d’euros gràcies als vots a favor d’ERC i PSC, que ja estaven garantits de fa dies, i l’abstenció de la CUP, que era la formació que tenia la paella pel mànec.

Tot i que abans de començar el Ple ja es coneixia que l’aprovació tiraria endavant, això no va evitar que la sessió estigués marcada per la tensió i els retrets entre les formacions, especialment entre BComú i CiU.

Per la seva banda, la CUP, tot i permetre que la modificació tirés endavant, va voler deixar clar que els compromisos arrencats a Colau són “les molles de les molles”. Aquests compromisos, que sumen 5,2 milions d’euros, fan referència a la lluita contra la feminització de la pobresa, la remunicipalització de serveis i ajudes en els lloguers per garantir el dret a l’habitatge. També s’hi afegeix la supressió de la funció dels antidisturbis de la Guàrdia Urbana, una proposta que ja duia Barcelona en Comú al seu programa electoral. Sigui com sigui, la regidora cupaire Maria Rovira va advertir que, de cara als pressupostos de l’any que ve, voldran “el pa sencer”, ja que no tenen previst “avalar el continuisme maragallista”.

Per part del govern, l’encarregat de defensar la modificació pressupostària va ser Gerardo Pisarello, que la va qualificar de “justa, necessària, urgent, rigorosa i molt dialogada”. El número dos de Colau va voler deixar clar, després de rebre crítiques de CiU, PP i Ciutadans, que BComú no “s’avergonyeix” del suport de la CUP. Una estona abans, Sònia Recasens, portaveu de CiU, havia qualificat la negociació de “vodevil”, mentre que Carina Mejías, de Ciutadans, l’havia titllat de “vergonyosa” i Fernández Díaz (PP) havia acusat Colau de “convertir Barcelona en ostatge de la CUP”.

Pel que fa als dos partits que feia setmanes que havien manifestat el seu suport al govern, ERC es va felicitar per l’acord i Alfred Bosch va insistir en la seva proposta de tripartit amb BComú i ERC. Per últim, Collboni (PSC) va defensar la modificació per evitar el bloqueig de la ciutat.

L’acord aplana l’entrada del PSC al govern

Un cop s’ha confirmat que el govern podrà tirar endavant la seva modificació pressupostària, l’entrada del PSC a l’executiu municipal és més a prop.

El líder dels socialistes, Jaume Collboni, ha deixat sempre clar que l’acord depenia de què tirés endavant la modificació pressupostària. De fet, en una entrevista de fa més de dos mesos a aquesta publicació, Collboni ja va deixar clar que la seva entrada al govern passava per “tenir uns nous pressupostos que abordin les prioritats de la ciutat”. Ara això ja és així i és de suposar que les negociacions entre socialistes i comuns permetin que aviat hi hagi un acord. 

Segons s’ha apuntat en les darreres setmanes, sembla que el PSC podria assumir les àrees de Cultura i Esports, que van quedar sense regidoria, i una part de la potent àrea econòmica, que lidera el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello. També caldrà veure quins districtes passen a ser comandats pel PSC, que podrien ser Eixample, Sant Andreu i Sarrià-Sant Gervasi. Tot i això, cap font del PSC o del Govern ha confirmat aquestes informacions.