Vitralls Bonet

Una mostra de l’exposició de Vitralls Bonet a Can Trinxet. Foto: Línia

A l’Hospitalet hi ha des del 2017 un taller vitraller com els d’abans. Com els que ja, gairebé, no en queden. Es tracta de Vitralls Bonet, una empresa que enguany celebra un segle feinejant el vidre i les seves possibilitats lumíniques. Està ubicat al carrer Coromines, a Santa Eulàlia, un vial en el passat inhòspit i que a mig matí bull d’activitat. El taller va instal·lar-se fa sis anys a la ciutat procedent de la Vila de Gràcia, on va néixer els anys 20. “Vam marxar perquè ja no hi cabíem”, relata Jordi Bonet, administrador del taller i net d’un dels fundadors. Gestiona el negoci juntament amb el seu germà Luard, que lidera la part artística i de creació.

Ara, l’empresa està en plena celebració del centenari. Per a tal efemèride, han instal·lat en una de les naus de Can Trinxet una exposició que repassa la trajectòria del taller, en col·laboració amb l’Ajuntament. La mostra romandrà oberta fins al 25 d’octubre i pretén ser un homenatge a tots els artesans i artistes que han treballat en aquesta centenària empresa. Va ser inaugurada el 13 de setembre, en una festa conduïda pel presentador Òscar Dalmau, amic de la família Bonet i un autèntic enamorat dels vitralls.

Vitralls emblemàtics

Com hem dit, l’exposició repassa la història del taller i de l’art de la vitralleria en general, que va viure a mitjans del segle XX una etapa d’esplendor. No era estrany, en aquella època, trobar edificis i cases particulars amb vitralls a finestres o portes. Ara la situació és diferent, i tot i que Vitralls Bonet crea i fabrica peces per a edificis civils i particulars, el negoci tendeix a les esglésies, parròquies i catedrals. Sense anar més lluny, alguns vitralls de la Sagrada Família han sortit d’aquesta empresa. A més, segons explica Bonet a Línia L’H, el taller també es dedica a restaurar vitralls, com ara els del monestir de Santes Creus -que daten del segle XIII- i alguns de la catedral de Barcelona, del segle XIV. De fet, el matí que érem visitant el taller, Vitralls Bonet estava instal·lant una peça en una església de Guardiola de Berguedà.

El taller, però, també es dedica a elaborar i exportar al món vitralls, des del Japó -on estan enamorats del modernisme català- fins a Puerto Rico.

La gènesi

L’origen d’aquesta història cal buscar-la a principis del segle XX de la mà de dos germans, Xavier i Josep Maria Bonet, que van ser aprenents a l’antic taller Oriach de Barcelona. Aquella empresa competia amb d’altres com Espinagosa, Boixeres i Condorniu o Rigalt i Granell, i era un bon lloc perquè els germans Bonet aprenguessin l’ofici. El Josep Maria, com a gravador, i el Xavier -un dels integrants del mític planter de l’Europa que va jugar a primera divisió de futbol- com a vidrier.

La dècada dels anys 20 van decidir fer el salt i fundar un taller propi. Primer es van instal·lar al carrer Montseny de Gràcia, però el 1930 van passar a ocupar la seva històrica seu al carrer Astúries, on van estar 90 anys. El 2017, atrets per la idea del Districte Cultural, els Bonet van fer les maletes cap a la ciutat. “L’Hospitalet potencia que s’hi instal·lin empreses com nosaltres”, reconeix Bonet, que celebra el fàcil accés que tenen a una indústria auxiliar de fusters, ferrers, etcètera. L’antic taller de Vitralls Bonet a Gràcia, de fet, és ara un supermercat, i ara l’empresa, com si es tractés de l’últim mohicà, reivindica el seu art des de la segona ciutat de Catalunya.

Vitralls Bonet 2

Jordi Bonet posa davant d’un dels vitralls de la mostra. Foto: Línia

En l’actualitat, Vitralls Bonet col·labora amb les activitats que organitzen des del Districte Cultural i que, com va explicar la tècnica responsable, Mireia Mascarell, a aquesta publicació, serveixen per vincular les noves empreses i tallers que arriben amb la ciutat. “És un plus a la nostra presència”, aporta Bonet.

Una mostra col·laborativa

Sense anar més lluny, la mostra a Can Trinxet, comissariada per Jordi Bonet, ha estat realitzada en col·laboració amb agents del Districte Cultural. S’hi inclouen un centenar de peces, algunes d’elles esbossos de vitralls i d’altres de restaurades, i s’inclou un documental del 1965 recuperat de l’antic taller de Gràcia, elaborat per l’històric fotògraf Carlos Pérez de Rozas. També ofereix contemplar obres inèdites de l’artista noucentista Darius Vilàs per a la cripta de la Sagrada Família, i uns altres projectes d’artistes com Ramon Rogent, Francesc Fornells-Pla, Joan Vila-Grau, Domènec Fita i Molat o Llucià Navarro.

L’exposició es pot visitar fins al 25 d’octubre, de dimarts a divendres, de quatre a vuit de la tarda; els dissabtes, d’11 del matí a dues del migdia i de quatre de la tarda a vuit, i els diumenges, d’11 a dues. Un cop finalitzada la mostra, els Bonet tenen prevista una publicació del centenari, per a la qual encara no hi ha data.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram