Després del desallotjament moltes de les activitats del Banc Expropiat s’han traslladat a la vorera de davant. Foto: Línia Gràcia

Després de l’esclat de violència arran del desallotjament del Banc Expropiat, ara toca preguntar-se com es desencallarà la situació. Dimarts l’opció de la compra de l’immoble per part del consistori era al damunt la taula, però el regidor Eloi Badia la va desestimar pel seu preu “desorbitat”. Badia va explicar que l’Ajuntament s’havia plantejat la idea que una iniciativa ciutadana capitalitzés la compra i que el consistori avalés l’operació.

La Directa havia avançat dimarts que el propietari de l’immoble hauria proposat al consistori que comprés el local per un preu d’una xifra de “sis zeros”. En un debat a BTV amb els portaveus dels grups municipals, la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va confirmar que el consistori s’havia reunit amb Bravo i va afegir que “si trobem un preu adequat, comprar podria ser una sortida”. Les paraules, pronunciades abans de les del regidor Badia van acabar de quedar desautoritzades quan Colau va fer un tuit on deia que “mai no s’ha plantejat comprar el local”.

En aquest escenari, cal afegir que les entitats del teixit associatiu gracienc temptejades pel govern perquè s’impliquessin en aquesta possible solució van deixar clar dimecres que veuen del tot inviable implicar-se en una operació d’aquestes característiques.

UNA SETMANA COMPLICADA
Feia mesos que es preveia el desallotjament. Els Mossos d’Esquadra, en compliment d’una ordre judicial, van arribar al Banc a tres quarts de deu del matí del dia 23. El desallotjament es va allargar fins a les set de la tarda, un cop la policia va alliberar dues persones que s’havien encadenat a un bidó.

Era evident que la cosa no acabaria aquí. La plaça Revolució es va convertir en el punt de sortida, a les 9 del vespre, d’una marxa que va reunir més d’un miler de persones. Una hora més tard la manifestació es va desfer i van aparèixer els encaputxats. Els crits i la protesta pacífica van deixar pas a la violència. Intents de muntar barricades -desfetes per envestides dels furgons policials-, una furgoneta municipal incendiada, un cotxe bolcat i diverses motos cremades. La reacció dels Mossos va ser immediata: bales de ‘foam’, projectils viscoelàstics i cops de porra. Els aldarulls es van escampar. Contenidors cremant, incidents des de la plaça del Raspall fins a la Travessera i un grup d’encaputxats calant foc en una oficina de Catalunya Caixa. El balanç, 15 manifestants i 14 agents ferits i un manifestant detingut.

La segona nit d’aldarulls, dimarts 24, es va tancar amb una trentena de contenidors malmesos, sis mossos ferits lleus i, segons van dir des del Banc Expropiat, una vintena de manifestants ferits. Tot això després que algunes persones aconseguissin tornar a entrar a l’immoble. Pel que fa al tercer dia de mobilitzacions, el més violent de tots, la batalla campal entre Mossos i una part dels manifestants va durar hores. El balanç va ser d’un detingut i sis ferits -quatre manifestants i dos mossos-.

Els incidents no es van acabar aquí. Diumenge passat, després d’una concentració festiva, es va viure un matí tens. El llançament d’aigua, farina i algun objecte contra la policia va acabar amb aldarulls i 22 ferits (15 manifestants i 7 mossos). Mentrestant, des del Banc Expropiat diuen que “fins que no tornem al Banc continuaran les mobilitzacions”. Unes mobilitzacions que ahir van tenir forma d’intent d’’escrache’ al propietari de l’immoble, Manuel Bravo Solano, a l’edifici del passeig de Gràcia on l’empresari té domiciliades algunes de les seves empreses. I és que, com admetia ahir el regidor Badia en un escrit al Facebook, no hi ha solucions màgiques per a conflictes complexos.

 

Els comerciants demanen
resoldre-ho amb “urgència”

Els comerciants de Ramón y Cajal, de La Nova de Torrijos de Baix, de Travessera Centre, de Verdi Comerç i de Gran de Gràcia van emetre ahir un comunicat on declaren la seva “imparcialitat pels darrers esdeveniments viscuts a la Vila”.

Els comerciants demanen “amb urgència” una solució al problema i deixen clar que “no hi ha cap quantitat econòmica pactada”. Unes paraules que fan referència a l’anunci, per part de Jaume Collboni, d’un fons d’ajut de 25.000 euros per als comerços de la zona afectats pels incidents. Per últim, deixen clar que no volen ser “cap instrument per a qualsevol campanya”.

Deixant de banda aquest comunicat, Línia Gràcia també ha parlat amb dos representants dels comerciants. Des de Nova Travessera, el seu president, Sergi Calafell, explica que els aldarulls no els han afectat, ja que els seus comerços estan una mica lluny de la zona on hi ha hagut les destrosses. Tot i així, Calafell demana que “s’obri un diàleg entre les parts i es busqui una solució”, perquè coneix “comerciants que diuen que aquests dies estan sent horrorosos”.

En la mateixa línia es mou David Rodríguez, president de la Unió de Botiguers Travessera i Casc Antic, que explica a aquesta publicació que els comerços de la seva associació no han patit de primera mà el problema. Rodríguez demana que “es dialogui, s’arribi a un acord i se solucioni el problema perquè Gràcia està donant una mala imatge que ens fa mal a tots”. Per últim, afegeix que la gent del Banc Expropiat “no havia causat mai cap problema.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram