Colors carrer guarnit

Els carrers guarnits, símbol per excel·lència de la Festa Major de Gràcia. Foto: Maria Asmarat/ACN

Més de 900 activitats, concerts per a tots els públics, espectacles de cultura popular i, per descomptat, carrers guarnits. Efectivament, parlem de la Festa Major de Gràcia, que recupera aquest any el seu format habitual, el d’abans de la pandèmia. Serà del 15 al 21 d’agost i comptarà amb novetats com les visites a la Torre del Rellotge o la presentació del Lleó de Gràcia, la nova incorporació al bestiari festiu de la Vila, creat per la colla Àliga de Gràcia.

Després de dues edicions marcades per la covid, el barri ha posat en marxa el compte enrere de la Festa Major més esperada. L’edició d’enguany comptarà amb el tradicional concurs de guarnits, en el qual participaran 23 carrers, i amb el pregó de l’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, que donarà el tret de sortida a la celebració des de la balconada de la seu del Districte la tarda del dia 14.

Els escenaris de la festa seran l’espai Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic, però també alguns equipaments, com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca.

Cultura popular al 100%

Del programa destaquen els concerts de Dàmaris Gelabert o Maria Jaume, entre d’altres, i sobretot el retorn al 100% de la cultura popular. Així, desaparegudes per fi les restriccions per la covid, es tornaran a fer amb normalitat actes com la cercavila de Matí de Festa Major, moment en què es presentarà el Lleó de Gràcia. Això serà el dia 15, mentre que els dies 19 i 20 hi haurà dues diades castelleres i el dia 21, el correfoc.

Una festa respectuosa

Com en els anys anteriors, els organitzadors de la festa han volgut fer-la inclusiva, accessible, feminista i sostenible. És per això que han programat activitats adreçades específicament a persones amb diversitat funcional, unes propostes integrades en els escenaris on es desplegaran tots els actes.

El Lleó de Gràcia, la nova figura del bestiari festiu de la Vila, es presentarà el dia 15

D’altra banda, han creat una programació feminista que es concentrarà a la plaça Dones del 36 i instal·laran un punt lila a la plaça Revolució. També hi haurà parelles d’informadors que aniran pels espais de la festa oferint assessorament, informació i suport davant de possibles agressions o abusos masclistes i LGTBI-fòbics. En la mateixa línia, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra s’encarregaran d’establir tres “itineraris segurs” per prevenir qualsevol conducta delictiva.

Com no podia ser d’una altra manera, aquesta Festa Major també vol ser respectuosa amb el medi ambient. Per tant, hi tornaran a haver gots reutilitzables per evitar els plàstics d’un sol ús i es farà una recollida selectiva dels guarnits dels carrers i dels residus que es generin en cada acte. A més, el programa comptarà amb activitats centrades en l’educació mediambiental.

Cartell de Robert Garcia

Aquest any, la imatge de la festa de barri més famosa de Barcelona l’ha creat l’il·lustrador Robert Garcia (guanyador del 29è concurs de cartell i imatge gràfica de la Festa Major de Gràcia) i reflecteix la implicació del veïnat en la celebració. Així, apareixen graciencs i gracienques diversos participant en els preparatius de la festa, especialment en els guarnits dels carrers. Segons la Fundació Festa Major de Gràcia, l’autor del disseny ha plasmat els “valors” d’aquest esdeveniment, com el “treball en equip, la inclusió, la cohesió social, la intergeneracionalitat o el valor artístic”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram