estratègia alimentació

Foto: Ajuntament

L’Ajuntament, en col·laboració amb el Pla Estratègic Metropolità, ha presentat l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, una iniciativa per fomentar a la ciutat models de producció i de consum més sostenibles i dietes més saludables i garantir un sistema alimentari transparent, participatiu i capaç de fer front a l’emergència climàtica.

El document que ha de regular tot aquest procés és un full de ruta per als vuit anys vinents en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat. Implica tant l’Ajuntament com la resta d’actors que l’han signat. Tots es comprometen a fer els canvis necessaris per garantir que tothom tingui accés a aliments saludables, ecològics, de temporada, de proximitat, de pesca sostenible, que garanteixin el benestar animal i que es distribueixin prioritàriament en cadenes més curtes, justes i equilibrades. I que el sistema alimentari pugui incloure unes persones consumidores conscients i empoderades.

L’estratègia es desenvolupa mitjançant diversos objectius: incrementar la producció, la venda i el consum de productes sostenibles i de proximitat; promoure l’agricultura periurbana i l’alimentació sostenible; prevenir el malbaratament alimentari; combatre l’emergència climàtica; promoure un canvi cultural i educatiu; fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària; i coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables.

L’objectiu és garantir a tothom l’accés a aliments saludables, ecològics, de temporada i de proximitat

El full ha sorgit d’un ampli procés deliberatiu en el qual s’han implicat representants dels diversos agents que participen en el sistema i que ha permès consensuar el document. Entre aquests actors hi ha les administracions públiques, el sector privat, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania, les organitzacions, els mitjans de comunicació, representants dels sectors de la salut, medi ambient, justícia, social, cultura i economia i, finalment, les diverses fases de la cadena alimentària, del camp al plat.

L’estratègia es va presentar en un acte solemne amb la participació de bona part dels agents i sectors que han participat en la definició del document i liderat per l’alcaldessa Ada Colau, la regidora de Comerç Montserrat Ballarín i el comissionat d’Economia Social, Álvaro Porro.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram