L’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030 continua endavant amb empenta. El passat 15 de març va tenir lloc la segona trobada entre responsables municipals i agents del sector alimentari i associatiu relacionats amb els eixos principals d’aquesta iniciativa, que té com a horitzó l’elaboració d’un full de ruta per transformar el sistema alimentari de Barcelona i fer-lo més sostenible. La sessió va celebrar-se a l’Espai Josep Bota, de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, i va comptar amb la presència d’Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, que va ser l’encarregat de dirigir l’acte. Porro va estar acompanyat per Amaranta Herrero, coordinadora estratègica de la Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable de l’Ajuntament.
Els dos representants municipals van explicar els eixos principals d’aquesta estratègia alimentària, els quals, de fet, estan recollits al Pacte de Milà. Aquest acord contempla objectius com ara la promoció de dietes saludables, assegurar la igualtat social i econòmica, millorar l’abastiment i la distribució d’aliments o reduir el malbaratament, entre altres.
L’Estratègia d’alimentació sostenible ha de servir per elaborar un full de ruta que canviï el model alimentari
Els participants en la sessió del 15 de març es van dividir en quatre grups que van treballar els vuit objectius preliminars i les línies de treball que marca l’estratègia alimentària. Els propòsits són incrementar la producció, venda i consum de productes de temporada, protegir els espais agraris urbans, promoure l’accés universal a dietes saludables, prevenir el malbaratament, combatre l’emergència climàtica, implementar un canvi cultural en l’alimentació, fomentar les relacions justes en el marc de la cadena alimentària i coordinar els diferents agents d’aquest àmbit per portar a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.
Amb tot, des de l’Ajuntament recorden que la crisi climàtica és un repte global que s’ha de combatre des de les administracions, les organitzacions i la ciutadania, i que amb l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030 la ciutat fa un pas endavant per fer front a l’emergència climàtica. En aquesta línia, el full de ruta resultant ha d’ajudar a transformar la manera de produir aliments i de consumir-los.