Les obres per preparar la desfilada de luxe han malmès part de l’escala del conjunt monumental. Foto: Marco Martone/ Recuperem la Salut

Els dies 22 i 23 de maig l’accés al Park Güell estarà totalment tancat al públic, tant a turistes com a veïns. S’hi celebra la desfilada de moda ‘Creuer 2025’, un dels esdeveniments privats més “exclusius” que organitza la marca de luxe Louis Vuitton. És el primer acte relacionat amb el patrocini de la marca a la Copa Amèrica, que se celebrarà entre agost i octubre d’enguany al port de Barcelona. Els veïns denuncien les molèsties que això provocarà al barri i també alerten que durant les obres de muntatge de l’esdeveniment s’ha malmès una escala que forma part del conjunt monumental patrimoni de la UNESCO obra d’Antoni Gaudí, tal com explica a Línia Gràcia Marco Martone, de la plataforma Recuperem la Salut. A més, les famílies de l’escola Baldiri Reixac, situada a l’interior del Park, encara no tenen la informació detallada de com serà l’accés i la mobilitat per poder deixar i recollir els infants el dia de la desfilada.

Desperfectes en patrimoni de la UNESCO

Fonts de l’Ajuntament responen a aquest mitjà que, tot i que “les condicions per a la celebració de l’esdeveniment no permeten intervencions en elements ornamentals, terres i murs”, hi ha hagut “un error humà” durant les tasques de muntatge. Aquest ha provocat “danys en un tram de la coronació del mur de pedra proper a l’escala que dona accés a la plaça de la Natura”. També expliquen que ja s’està treballant en la reparació del mur, “que quedarà restablert aquesta setmana seguint les directrius de Patrimoni”. Comenten que “l’empresa organitzadora lamenta l’incident, ha reiterat el seu màxim compromís amb la seguretat i la prevenció de l’espai i es farà càrrec de les despeses de la reparació”. També expliquen que el Park Güell i la promotora han “revisat i reforçat” les mesures de prevenció previstes durant el muntatge de l’acte.

Els veïns també fan referència al fet que, d’acord amb la normativa especificada al web del Park, l’objectiu a l’hora d’autoritzar gravacions o filmacions és “trobar l’equilibri entre l’activitat turística i els usos socials, sobretot perquè els veïns i veïnes dels barris més propers en puguin gaudir amb tranquil·litat”. D’acord amb el mateix apartat del web, “aquelles peticions que no tinguin finalitats científiques o formatives vinculades al nostre patrimoni, no seran autoritzades”. A més, Martone explica que els veïns han demanat en altres ocasions fer esdeveniments dins del Park, i que els han denegat el permís en reiterades ocasions.

Incertesa a l’escola del Park

Per altra banda, l’esdeveniment tindrà una afectació concreta en els infants i famílies de l’escola pública Baldiri Reixac, situada a l’interior del Park. Tot i haver demanat la informació des de fa setmanes, l’única informació que a hores d’ara tenen és que hi haurà afectacions i que es permetrà el pas als veïns del Park i a les famílies, però sense saber els horaris concrets. Marta Molas, membre de l’AFA de Baldiri Reixac, explica a Línia Gràcia que la informació mínima ha arribat “després de setmanes de demanar-la”.

Des de l’AFA de l’escola lamenten que no es permetrà romandre dins del parc: “Ens privaran dels nostres espais de socialització i joc després de l’horari escolar”, expliquen en aquest comunicat. Les famílies han convocat una mobilització el dimecres 22 de maig a les 18h a la sortida de l’escola Baldiri Reixac, on conviden a portar “instruments de vent i percussió i unir-se a la marxa”, també amb les comunitats d’altres escoles del voltant (l’Escola Turó del Cargol, de la Fusteria de Vallcarca, Escola Reina Elisenda, i EMB El Gat Negre).

Les tasques de muntatge ocupen gran part de la part interior del Park una setmana i mitja abans de l’inici de l’esdeveniment. Foto: Marco Martone, Recuperem la Salut.

A més, els veïns també fan referència en un fil a X al fet que la desfilada de moda està organitzada per l’home més ric del planeta, en referència a Bernard Arnault, president de l’imperi d’articles de luxe més gran del món, Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), que concentra el 22% del mercat mundial de luxe. D’acord amb l’informe Desigualtat S.A. d’Oxfam Intermón, és un dels cinc homes més rics del món, amb un patrimoni net d’191.300 milions de dòlars. La desfilada és concretament el primer acte del patrocini de Louis Vuitton a la Copa Amèrica, i s’anomena ‘Creuer 2025’: “amb els problemes que tenim també pels creuers, fins i tot el nom sembla una broma”, ironitza Martone.

“No ens escolten quan demanem millores per al barri, però quan ve Louis Vuitton amb molts diners per davant, li posen la catifa vermella”, denuncia Marco Martone, membre de la plataforma Recuperem la Salut

A banda de l’escala malmesa i del tancament del Park per a l’esdeveniment privat, els veïns també denuncien la contradicció que ara s’autoritzi aquest ús quan habitualment no es permet accedir-hi en bicicleta: “Creuo el Park des de Can Baró cada dia per portar la meva filla en bicicleta a l’escola i els vigilants de seguretat no ens deixen anar sobre la bicileta al·legant la conservació del monument”, explica a aquest mitjà Xavi Elson, pare de l’escola Reina Elisenda, situada just davant de l’entrada del Park. “Ens sentim expulsats del Park Güell, i ara a més, el tanquen per interessos econòmics”, lamenta Elson, que explica que ha viscut tota la vida al barri i mai havia vist que es tanqués per un esdeveniment privat.

La reivindicació entronca amb el fet que els veïns no se senten escoltats davant de les problemàtiques que tenen al barri: “No ens escolten quan demanem coses, però quan ve Louis Vuitton amb molts diners per davant, li posen la catifa vermella”. Elson proposa que es prioritzi els veïns davant la massificació turística: “Si es tanca per interessos privats, que es tanqui per als veïns cada diumenge, o els caps de setmana”. El veí també apunta que una reivindicació històrica, que en principi era un compromís quan es va començar a cobrar entrada per accedir al Park és que part dels beneficis de les entrades reverteixin en millores urbanístiques per al barri, com un aparcament soterrat o millores de funcionament del transport públic. Una altra de les queixes, en què coincideixen les diverses organitzacions de veïns, és la falta de transparència per part de l’Ajuntament a l’hora de comunicar que allà s’hi faria l’esdeveniment, i la informació de les afectacions concretes.

Problemes de mobilitat al barri

Una altra de les denúncies dels veïns és la falta d’espais per aparcar. Martone explica que l’aparcament d’autobusos del Park Güell, durant el dia reservat a autobusos turístics, l’utilitzen els veïns durant la nit, quan sí que s’hi pot aparcar. Són unes places que ara desapareixeran durant unes setmanes. “Louis Vuitton pot fer servir l’aparcament de busos del Park Güell durant dues setmanes i generar els problemes de trànsit que calgui”, denuncien públicament des del Consell Veïnal del Turó de la Rovira.

En relació a la mobilitat, les denúncies dels veïns per l’esdeveniment arriben setmanes després que es fes públic que l’Ajuntament treia de Google Maps la línia 116, que porta del centre de Barcelona al barri, i que quedava massificada per l’ús dels turistes. Elson explica que ho consideren un “pedaç”. Martone, per la seva banda, explica que la mesura ha funcionat, en part, perquè pugen menys persones al bus, però que no és suficient: “Nosaltres demanàvem més freqüència i agents cívics de sensibilització a les parades, i només han pres una mesura molt senzilla per a ells”. A més, afegeix que les línies V19 i 24 ara estan més saturades que abans.

Quan el turisme satura: pla de xoc contra l’impacte del Park Güell en la mobilitat
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram