Penso que Emili Teixidor va conquerir especialment l’home. L’home, per ell, era el més important i ho va saber traslladar perfectament als seus alumnes.

Vaig tenir la satisfacció de poder tenir-lo com el millor professor de literatura clàssica. Com a director d’escola i també com a gran pedagog, va fer que determinades persones d’una generació arribéssim a pensar per nosaltres mateixos. Ens va ensenyar a ser lliures dins del final del franquisme. Emili Teixidor ens va transmetre l’amor per la lectura i també per la llibertat.

No he tingut la satisfacció de tenir relació directa amb ell. Tot i així, però, sempre ha estat amb mi a través de Catalunya Ràdio o dels seus llibres.

Cal insistir: l’home i el llibre, dos elements units, forma-tius i verdaderament importants. Els llibres, de més o menys volada. El que importa és llegir.

En aquest aspecte, recordo dos llibres molt diferents que recomanava per la ràdio, un era L’home que tenia raó, premi Hammett de 1993, d’Andreu Martín, una mena de novel·la negra, i l’altre era Els dimarts amb Morrie, de Mitch Albom, una novel·la sobre la dignitat de l’home en cas de degradació física.

Emili, gràcies per creuar-te en els nostres camins, en els quals perduraràs sempre gràcies a la teva saviesa, cultura i-nesgotable i també gràcies al teu amor etern per les lletres.

Ferran del Pozo

Sagrada Família

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram