Les imatges de la senyera humana d’onze quilòmetres van aparèixer als principals mitjans internacionals. Foto: ANC

“Volem votar”. Aquest va ser el càntic, conjuntament amb el d'”independència”, que més es va poder sentir a la indescriptible V que va tenir lloc a la ciutat el passat Onze de Setembre. Un total d’1,8 milions de catalans, segons la Guàrdia Urbana –la Delegació del govern espanyol a Catalunya rebaixa la xifra a mig milió– van tornar a fer possible una espectacular manifestació que passarà a la història. I ja en van tres.

Gent gran, nens amb cotxet, catalans d’aquí i d’allà, nouvinguts i alguns turistes sorpresos van participar, units, en una Diada que, com la del 2012 i la Via Catalana de l’any passat, es recordarà durant molts anys. Els sentiments a peu de carrer eren diversos, però el desig d’unitat i de votar es respirava a cada metre. Sabent que estaven participant en una jornada històrica –però sense ser encara conscients de la imatge que s’estava aconseguint i que estava donant la volta al món–, els milers de manifestants van tornar a expressar-se cívicament i de manera exemplar. Una festa, sí, però reivindicativa. Molt reivindicativa.

La senyera humana d’onze quilòmetres encara impressiona a hores d’ara. Les imatges van aparèixer als principals mitjans internacionals, el Twitter va anar a rebentar del #catalansvote9N –que va arribar a ser trending topic mundial– i la força de la manifestació va fer emocionar, fins i tot, el mateix president de la Generalitat. “Em sento orgullós de la gent d’aquest país i molt compromès perquè aquest poble se’n pugui sortir”, va afirmar Artur Mas poc després de la V en una compareixença imprevista posterior a la rebuda dels organitzadors.

La llista de personalitats i personatges públics que van sumar-se a la manifestació va ser llarga. Des de polítics com Oriol Junqueras o membres del PSC –com Marina Geli–, passant per jugadors del Barça com Xavi i Piqué, van ser molts els que no es van voler perdre aquesta jornada multitudinària on la cultura popular i la música també van tenir-hi un paper destacat.

“Parlament, govern, president de Catalunya: posin les urnes”, exclamava Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, durant el seu parlament. Un missatge que resumia la demanda dels 1,8 milions de catalans que, de nou, van tornar a sortir al carrer i van deixar clar que ni el pas del temps ni els casos que han sacsejat la vida política catalana darrerament han deteriorat la voluntat d’un poble que té clar que vol decidir el seu futur democràticament i de manera pacífica.

I és que, com va afirmar l’endemà mateix Artur Mas en una entrevista a RAC1, “votarem segur, altra cosa és saber en quines condicions perquè no depèn de nosaltres”. Les pròximes setmanes ho diran.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram