Una integrant de la Vocalia de Dones de l’AV de Sant Antoni mostra el mapa de punts liles del barri. Foto: Anna Utiel

Sant Antoni és, des d’aquest dijous, un lloc més segur per a les dones. La Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal del barri va presentar ahir la seva xarxa de punts liles, un conjunt de comerços, equipaments i entitats que s’han convertit en espais segurs per a possibles víctimes de violència masclista. De moment en són setze, però la xifra es podria arribar a ampliar fins a 140.

L’origen del projecte Totes som punt lila, que compta amb el suport de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), es remunta al 25 de novembre de 2021, fa gairebé dos anys. Tal com va recordar una de les seves impulsores, Rocío Vilaró, en el discurs per inaugurar la xarxa, tot va començar amb una recollida d’experiències anònimes relacionades amb la violència masclista. Aquella activitat es va fer coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i va donar com a resultat una cinquantena de testimonis que es van exposar i llegir en públic, en un acte que va conscienciar el veïnat.

“Arran d’aquelles històries vam pensar que havíem de fer alguna cosa des del barri”, va dir Vilaró. De seguida va sorgir la idea dels punts liles, que va rebre un suport immediat per part del teixit veïnal i comercial. Així, al llarg del 2022 es van fer trobades i marxes nocturnes que van permetre detectar els punts que les dones perceben com a insegurs, sobretot de nit. De la mateixa manera, van identificar aquells establiments i equipaments que les veïnes entenien com a “espais segurs”. Finalment, van escollir “uns 140 possibles espais segurs”, dels quals setze ja han esdevingut punts liles. El projecte va guanyar el Premi 25N de l’Ajuntament l’any passat.

Establiments de confiança

“Sabem que hi ha circuits oficials i professionals”, va matisar Vilaró en el seu parlament, abans de lamentar que “això no és suficient per erradicar les violències masclistes”. En aquest sentit, Vilaró creu que hi ha víctimes de violència masclista que potser no s’atreveixen a denunciar, però sí que comparteixen algunes vivències amb el seu entorn. És aquí on pot actuar, per exemple, “la botiguera de confiança”, que veu les seves clientes amb freqüència i nota si alguna cosa no va bé. “Totes som punt lila recull aquesta relació de proximitat que hi ha als barris, aquesta coneixença del dia a dia”, resumia Vilaró.

Qui entén perfectament aquesta relació és la perruquera Juani Agüera, que fins i tot s’emociona parlant del vincle que té amb les seves clientes. “Hi ha dones, sobretot grans, que normalment no s’atreveixen a explicar determinades coses, però a la perruqueria parlen de tot”, assegura. De fet, diu, algunes no són conscients que pateixen violència masclista, i escoltant-les pot saltar alguna alarma. És per això que està orgullosa de poder aportar el seu “granet de sorra” des del seu negoci, situat al número 41 de Sepúlveda, que des d’ahir llueix l’adhesiu que el reconeix com a punt lila.

La responsable d’un negoci col·locant l’adhesiu que l’identifica com a punt lila. Foto: A.U.

La perruqueria de Juani Agüera va ser una de les parades que van fer ahir una cinquantena de dones que, després de la presentació de la xarxa, van recórrer els setze punts liles del barri. Cada cop que s’aturaven en algun establiment, donaven les gràcies a les responsables del negoci, els entregaven l’enganxina, el mapa i un díptic informatiu, i esclataven en aplaudiments un cop col·locaven l’adhesiu de color violeta a l’aparador.

Montse Vilaplana, de la Farmàcia Vilaplana (Rocafort, 49), també ha volgut sumar-se a aquesta iniciativa. Per a ella, “la farmàcia ha estat sempre un lloc on tothom demana ajuda i és escoltat” i, per tant, tenia tot el sentit que es convertissin en punt lila. A més, deixa clar que no totes les consultes s’han de fer al taulell, sinó que compten amb “un espai íntim” on les dones els poden comentar el que necessitin.

Però cal recordar que el moment en què la sensació d’inseguretat de les dones tendeix a augmentar és la nit. Per aquest motiu, és clau la participació d’establiments com el Bar Calders (Parlament, 25) en el projecte. “El nostre és un bar molt unit al barri i afegir-nos a la xarxa ens va semblar molt bona idea, perquè obrim fins tard i som en una zona on passa molta gent”, defensa la Bet, treballadora del local.

Bars, farmàcies, perruqueries, però també gimnasos, botigues de tota mena, seus d’entitats i equipaments municipals formen aquesta nova xarxa d’espais segurs única a Barcelona, que pot servir de model per a altres barris i municipis.

L’entrega al Bar Calders de l’adhesiu que l’identifica com a punt lila. Foto: A.U.

Una marxa per analitzar com se senten les dones de nit a Sant Antoni

Sant Antoni vol plantar cara a la violència masclista
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram