Maria Masclans, presidenta del fresc del Mercat de Sant Antoni. Foto: Ajuntament

Maria Masclans és la sisena generació d’una família de bacallaners del Mercat de Sant Antoni i fa dotze anys que presideix el mercat del fresc. La seva dedicació li ha valgut ara la Medalla d’Honor 2023, a proposta del Districte de l’Eixample, que destaca “la seva tasca d’una dècada” al capdavant del mercat i “la seva implicació amb el barri”. La proposta es va fer a principis de març i es va aprovar per unanimitat al ple municipal de divendres passat.

“Va ser una sorpresa. Em sento molt satisfeta de la meva feina, però hi ha tanta gent treballant pel mercat i pel barri, que jo soc una més. No pensava que ningú s’hagués fixat en mi”, diu Masclans, amb humilitat sincera. “No necessitava un reconeixement, però ara que l’he rebut em fa il·lusió i estic molt agraïda”, afegeix.

La Medalla d’Honor, d’alguna manera, és també una distinció per a una família que ha format part del Mercat de Sant Antoni des d’abans fins i tot que existís l’equipament, quan els paradistes s’instal·laven a la plaça del Pedró. “Si fa tants anys que ens dediquem a això és perquè cada generació ha fet un pas evolutiu i s’ha sabut adaptar als nous temps”, defensa Masclans. També assegura que l’esperit de cooperació, tan propi dels mercats, ha passat de generació en generació i s’ha extrapolat al conjunt del barri.

Matriarques del bacallà

“El mercat és el primer lloc on la dona va poder tenir un negoci al seu nom, sense permís del marit”, recorda Masclans. Potser per això les dones han tingut “un paper molt important” a la bacallaneria de la seva família, que ha estat un exemple de “matriarcat”, diu l’actual presidenta del fresc del Mercat de Sant Antoni. “El pare de la meva àvia marxava més d’hora del mercat per anar cap a casa i posar l’olla al foc per fer el dinar”, relata Masclans, orgullosa de venir d’una família on la igualtat de gènere ja s’estilava el segle passat.

140 anys del mercat que va donar nom a un barri
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram