col·legi Jesuïtes de Casp

El col·legi dels Jesuïtes de Casp. Foto: Arxiu

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona investiga un infermer del col·legi dels Jesuïtes de Casp per suposats abusos sexuals a almenys quatre menors durant els anys 2000 i 2001. Dues víctimes van denunciar els tocaments soferts per part de l’infermer i dues víctimes més es van presentar a la Fiscalia de Barcelona per a presentar denuncia respecte del mateix investigat, que també és religiós. La Policia Nacional investiga el cas. Es dona la circumstància que en el mateix col·legi s’haurien produït altres abusos sexuals comesos per dos religiosos, Francesc Peris, entre els anys 70 i 90, i Francesc Roma, que van compartir claustre.

En el cas de Peris, un alumne hauria patit els tocaments durant unes colònies a Viladrau (Osona) els anys 70. Una segona alumna va denunciar que va patir els tocaments al despatx del sacerdot a mitjans dels anys 90, quan el centre va començar a rebre nenes. L’home també hauria abusat d’altres menors a Bolívia, quan va ser traslladat.

Segons el relat de les víctimes de Roma, aquest capellà també hauria utilitzat les sessions de tutoria per fer-les entrar al seu despatx, asseure-les a la seva falda i fer-los tocaments per sobre de la roba. Aquestes carícies haurien arribat fins als genitals. En un dels casos, la víctima explica que va presentar una denúncia el 2016 als Mossos d’Esquadra, tot i que es tractava d’uns fets ja prescrits perquè haurien passat durant els anys 80.

Indignació dels exalumnes

El passat 22 de maig, 234 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp de Barcelona van fer pública una carta en què exigien una condemna pública de la institució a aquests presumptes abusos. La missiva explicava que tot i que els fets havien estat denunciats l’any 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola, fins aleshores no hi havia hagut un “posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució”. En aquest escrit, adreçat al col·legi i al Departament d’Educació, les víctimes consideraven “d’extrema gravetat” que la Companyia de Jesús “no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació”.